prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Znanstveni ogled 12 najboljih malih istraživača u Hrvatskoj

Devetu godinu zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva domaćin je Državnog turnira mladih prirodoslovaca. Na najveće eksperimentalno natjecanje iz prirodnih znanosti u Hrvatskoj projekte je prijavilo više od 60 učenika iz cijele zemlje.

Nakon selekcije 12 najboljih pristupilo je znanstvenim borbama koje će odrediti predstavnike Hrvatske na međunarodnom turniru.

Dvanaest najboljih malih istraživača u Hrvatskoj mjesecima su proučavali kako izvaditi masnoću iz juhe s pomoću kocke leda ili primjerice kako izolirati kofein iz čaja.

“Dobivaju prije svega osnovna znanja o znanstvenoj metodi, kako je biti pravi mali znanstvenik, logičko zaključivanje, razmišljanje, vještine rada na projektu”, istaknula je Andrea Belamarić, organizatorica Državnog turnira mladih prirodoslovaca, Istraživački centar mladih.

Na turniru mladih prirodoslovaca trebaju objasniti žiriju, drugim učenicima, pa i medijima što su otkrili. Josip je istraživao što utječe na pojavu taloga u kemijskim reakcijama.

“Prvo smo naravno morali dobiti teško topljive soli na kojima bismo uopće mogli raditi pokuse te smo uspoređivali topljivost. Onda sam izračunao da uvijek više taloži onaj talog koji ima manju vrijednost topljivosti”, objasnio je Josip, natjecatelj na Državnom turniru mladih prirodoslovaca.

“Svaki ovaj rad zahtijeva puno praktičnog rada, ali onda i prezentacije, i oponiranja. A to su mladi ljudi, oni su osmi razred ili prvi srednje škole i za njih je to veliki izazov”, navela je Melita Sambolek, profesorica fizike i mentorica natjecatelja, Čakovec.

A pokazali su da od izazova ne bježe.

“Najzanimljivije mi je bilo nekako dobiti taj osjećaj istraživanja, nekakvog doprinosa znanju u svijetu”, rekao je Grgur, natjecatelj na Državnom turniru mladih prirodoslovaca.

U svijetu će i braniti hrvatske boje – najbolje čeka međunarodno natjecanje, a nadaju se i znanstvena karijera.