prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

20. veljače – Svjetski dan socijalne pravde

Knjižnica Srednje škole Buzet razmišljala je na koji bi način najbolje obilježila Svjetski dan socijalne pravde. Zaključili smo da bi najbolje bilo da nam par riječi uputi stručna osoba te smo se obratili pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović. Željeli smo tekst poruke podijeliti i s ostalima kako bismo se prisjetili ljudskih prava i socijalnih vrijednosti u našem društvu. Ured pravobraniteljice će također objaviti poruku na svom Twitter profilu.

Poruka pravobraniteljice:

Drage učenice i dragi učenici Srednje škole Buzet,

iznimno mi je drago što će Vaša škola obilježiti Svjetski dan socijalne pravde, koji se 11. godinu za redom obilježava diljem svijeta, nakon što su ga utemeljili Ujedinjeni narodi. Ovaj dan prilika je da se zajedno podsjetimo kako smo svi rođeni jednaki i da nam naša prava – ljudska prava – nitko ne smije oduzeti. Također zahvaljujem gospođi Labotić i ostalim djelatnicima škole, što će se danas osvrnuti upravo na ovu važnu temu.

Socijalna pravda znači da svi građani imaju jednake mogućnosti – školovati se, zaposliti, živjeti u dostojanstvu – što, nažalost, često i nije stvarnost. Zapravo, socijalnu pravdu možemo vrlo lako opisati u samo dvije riječi: „nije fer“. To su situacije kada, recimo, netko ozlijeđene noge mora čekati godinu dana da ode na rehabilitaciju, zbog dugih lista čekanja, ili kada se netko ne može zaposliti jer ima više od 50 godina.

Vjerujem da ste sličnu reakciju, „nije fer“, imali na razne situacije kojima ste bili okruženi. I istina, naša zemlja, kao i brojne druge, ima još puno posla na putu prema postizanju socijalne pravde u raznim područjima života. Ali to nije moguće bez samih građana, pa tako ni mladih osoba jer, kao što znamo, na vama svijet i ostaje!
Zato vas ovim putem želim ohrabriti, da reagirate ako trpite nepravdu ili joj svjedočite, da se upoznate sa svojim pravima i za njih borite, a da isto činite i za ljude oko sebe – prijatelje, profesore, roditelje, bake i djedove, susjede.

Veliki borac za ljudska prava, Martin Luther King, jednom je rekao: „Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje“. Jednako tako možemo reći i da je pomoć jednom čovjeku, pomoć čitavom društvu! S tim na umu, čestitam vam Svjetski dan socijalne pravde i unaprijed izražavam ponos i zahvalnost što ćete svojim znanjem, odgovornošću i sluhom za najranjivije osobe, naše društvo činiti boljim, a time i socijalno pravednim. U tome ćete uvijek imati podršku mene i mojih suradnika, a sigurna sam i svojih profesora i ostalih djelatnika Srednje škole Buzet.

Srdačno vas pozdravljam i želim puno uspjeha u ovoj školskoj godini!

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović