prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

33. Međunarodna informatička olimpijada

Nakon niza natjecanja na kojima su se mladi informatičari programeri – učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, došao je i trenutak za nastup najboljih na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju – 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – International Olympiad in Informatics.

Međunarodna informatička olimpijada ove se godine održava od 19. do 25. lipnja u Singapuru gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 87 zemalja svijeta.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, i ove godine je online sudjelovanje svih država bio jedini način da se olimpijada održi.

OI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola:

  • VITO ANIĆ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • DORIJAN LENDVAJ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • KREŠIMIR NEŽMAH, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • PATRICK PAVIĆ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb

Stručni voditelji reprezentacije su Ivan Paljak, Paula Vidas i Dominik Fistrić a u organizaciji nastupa još sudjeluju Matej Ferenčević, Nikola Dmitrović i Alenka Dogan Capan. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.

Nastup naših mladih informatičara na 33. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.