prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

34. Međunarodna informatička olimpijada

Nakon iznimnog uspjeha na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, održanoj u Varaždinu od 24. do 30. srpnja, došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom informatičkom natjecanju – 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – International Olympiad in Informatics.

Međunarodna informatička olimpijada ove se godine održava od 7. do 15. kolovoza u gradu Yogyakarta, Indonezija, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 87 zemalja svijeta. Ove godine, domaćin je ovo natjecanje organizirao kao hibridno, a Hrvatska, zajedno s još dvadesetak drugih zemalja, sudjeluje online.

Podsjetimo, niz natjecanja na kojima su se mladi informatičari programeri – učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji počeo je još u listopadu 2021. godine, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 29. svibnja), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, 18. i 19. lipnja) gdje je izabrana hrvatska informatička reprezentacija.

Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola:

  • IVAN JANJIĆ, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • DORIJAN LENDVAJ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • PATRICK PAVIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • MATEJ VOJVODIĆ, 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

Stručni voditelj reprezentacije je Ivan Paljak, a u organizaciji još sudjeluju Paula Vidas, Matej Ferenčević, Fran Babić i Nikola Dmitrović. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.

IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 34. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija iz Zagreba pružila domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.