prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

7. Geometrijska škola Stanka Bilinskog

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice, u subotu, 8. travnja 2017. godine održana je 7. geometrijska škola Stanka Bilinskog. Dobila je ime po akademiku i matematičaru dr. sc. Stanku Bilinskom, rođenom u Našicama 22. travnja 1909. godine. Osnovana je 16. travnja 2011. u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice u svrhu poticanja i proširivanja znanja iz geometrije te popularizacije matematičke znanosti.

Organizator je Geometrijske škole Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, a suorganizatori Zavičajni muzej Našice i Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice. Pokrovitelji su škole Grad Našice i dr. sc. Vanda Bilinski, kći Stanka Bilinskoga. Kao i prethodnih godina predstavnici organizatora skupa u školskoj aleji zavičajnika položili su cvijeće pred bistu Stanka Bilinskog.

U radu je ovogodišnje škole sudjelovalo 130 učenika i 80 nastavnika iz sedam osnovnih (Dalj, Čačinci, Đurđenovac, Jelisavac, Zdenci  i Našice (2 škole)) i šest srednjih škola (Osijek, Beli Manastir, Valpovo, D. Miholjac, Đakovo i Našice). U uvodnom su dijelu programa nastupili učenici OGŠ “Kontesa Dora'' Našice – Elija Plemeniti, Iva Horvat i Danijel Papučić uz glazbenu pratnju prof. Darije Vlajnić i prof. Ivana Krajačića. Njihov je nastup pratio slikopis događanja s prošlogodišnje Geometrijske škole.

Prigodnim su govorom nazočne pozdravili ravnatelj prof. Željko Filjak i predsjednik Mjesnog odbora grada Našica – gospodin Josip Matek, čime je ovogodišnja Geometrijska škola i službeno otvorena.

U radnom su dijelu prijepodneva održana dva stručna predavanja za nastavnike i dvije radionice za učenike.

Predavanje je na temu Bertrandov paradoks održao izv. prof. s Odjela za matematiku u Osijeku dr. sc. Nenad Šuvak, a dr. sc. Ivan Budimir s Grafičkog fakulteta u Zagrebu predavanje na temu Kompozicijska pravila u grafičkom dizajnu.

Za učenike su organizirane dvije radionice:

  • Geometrijska vjerojatnost koju je vodila Rebeka Ćorić, asistentica na Odjelu za matematiku u Osijeku
  • Tangram koju su vodile profesorice Marija Ivanković i Martina Strapač za učenike osnovnih škola i profesorice Barbara Knežević i Darija Lozić za učenike srednjih škola

U holu su škole izloženi radovi učenika osnovnih i srednjih škola koji su pristigli na natječaj Najljepša geometrijska slika. Prvo je mjesto osvojila Tea Bošnjak, učenica III. gimnazije Osijek, drugo je mjesto osvojila učenica Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova, a treće su mjesto osvojili Mia Peršić i David Drozdek, učenici Osnovne škole Đurđenovac. Učenici su nagrađeni prigodnim poklonima.

Izložbu su postavile profesorice Zrinka Amidžić i Darija Lozić.

Po završetku radnog dijela dr. Vanda Bilinski uručila je poklone ovogodišnjim predavačima koji su iznijeli svoje dojmove o sudjelovanju na ovogodišnjoj Geometrijskoj školi.

Svim sudionicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje u radu škole.

Skup je završen zajedničkim ručkom koji su pripremili učenici ugostiteljske struke, uz stručno vodstvo učitelja Marice Canecki, Jerka Amidžića, Stanislava Vinkovića i Ane Mirković.

Fotografije sa 7. Geometrijske škole, kao i intervju s gospođom Vandom Bilinski potražite ovdje.