prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na današnji dan

3.5.2024.

1960. – na današnji je dan u Amsterdamu otvorena kuća Anne Frank, kao podsjetnik na patnje i stradanja Židova tijekom 2. svjetskog rata. Anne Frank (1929. – 1945), bila je Židovka i autorica Dnevnika u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Nakon njemačke okupacije Nizozemske židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata pronađen je u Amsterdamu Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji.

1616. – umro William Shakespeare, engleski dramatičar i pjesnik čije stvaralaštvo predstavlja najviši domet svjetske dramske umjetnosti. Shakespeare je općenito smatran za najvećeg pisca engleskog jezika i najslavnijeg i najizvođenijeg svjetskog dramatičara. Njegova su djela prevedena na sve jezike svijeta. Pretpostavlja se da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Njegovo se stvaralaštvo uglavnom dijeli na rane drame (uglavnom komedije i historije, tj. drame sa sadržajima iz engleske i antičke prošlosti te početni pokušaji tragedija), zrelo doba (velike tragedije) te poznije doba stvaralaštva (tzv. mračne komedije ili problematske drame i “romance”).

1469. – rođen Niccolò Machiavelli, talijanski političar, teoretičar prava i države, književnik koji sklada kancone i sonete te piše sjajne komedije. Utemeljitelj je prve šire zasnovane građanske teorije države. Poput mnogih suvremenika, i on poseže za antičkim uzorima, ali kao genijalan predstavnik renesanse nadahnjuje se u prvom redu “efektivnom istinom o stvarima”, a ne teološkim i etičkim konstrukcijama. Svoje nove misli najbriljantnije izlaže u raspravi “Vladar” u kojoj naizgled govori o potrebi čvrste, apsolutne monarhije. Umro je 22. lipnja 1527. godine u Firenci.