prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan hrane u OŠ „August Cesarec“ Ivankovo

Svjetski dan hrane obilježava se svakog 16. listopada na dan osnutka Food and Agriculture Organization (FAO).

Službena tema Svjetskog dana hrane 2025. bila je “Rukom pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost”. S ciljem podizanja svjesnosti o ovoj tematici, proveli smo niz događanja.

Svi učenici OŠ “August Cesarec” Ivankovo sudjelovali su 10. listopada u obilježavanju Dana kruha. Učenici razredne nastave u školu su donijeli kruh i peciva koja su ispekle majke i bake. Kratkom svečanosti obilježen je Dan kruha, a župnik je blagoslovio donesenu hranu te je zahvaljeno za hranu koje, nažalost, u nekim dijelovima svijeta nema u potrebnim količinama.

Pored borbe s nedostatkom hrane u nekim dijelovima svijeta, veliki dio zemalja suočava se s problemima uzrokovanim utjecajem ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja koji imaju za posljedicu sve veći pritisak na zemlju koju obrađujemo, vodu o kojoj ovisimo i bioraznolikost koja podržava život.

Osim Dana kruha, škola se i ove godine priključila obilježavanju Tjedna školskog doručka koji se provodi od 13. do 17. listopada.

Nacionalni Tjedan školskog doručka pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu nacionalnoga programa Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvo prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatoga doručka za svako školsko dijete. Cilj obilježavanja je putem edukativnih i zabavnih aktivnosti učenike poučiti o važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi.

Tema ovogodišnjega Tjedna školskog doručka bila je Okusi koji nas spajaju – doručkom oko svijeta, a učenici su tijekom sudjelovanja u pet aktivnosti trebali osvijestiti važnost nutritivno bogatoga doručka.

Obilježavanje Tjedna školskog doručka proveden je i s učenicima 7. c na Satu razrednika. Za početak promišljali su o tome što zapravo jedu svakog jutra, biraju li uvijek isti doručak, ili vole da je doručak raznolik. Razgovaralo se i o tome što sve utječe na izbor hrane koju jedemo.

Nakon ove aktivnosti, učenici su zaključili da ako ne jedemo raznoliko, naše se tijelo ne može razvijati kako treba. Zatim su istraživali što se doručkuje u drugim dijelovima svijeta za što su koristili pomoć umjetne inteligencije i dobili vrlo zanimljive i poučne rezultate.

Gledanje kratkoga filma “Ona uvijek nešto glumata” otvorilo je zanimljivu raspravu o našim prehrambenim potrebama, a učenici su imali priliku govoriti o svojim iskustvima i eventualnim potrebama za prilagođenim jelovnicima.

Najdraži dio ovogodišnjega Tjedna učenicima je bio zajednički doručak u kojem su se okušali u pripremanju nečega novoga. Svatko je pripremio jednostavan i zdrav doručak kakav nemaju naviku objedovati. Učenicima se ovaj izazov svidio te su zaključili da zdrava hrana može biti i vrlo ukusna.

Priloženi dokumenti