prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Afrički tvor

Afrički tvor (kod nas poznat kao tvorić ili feret) zanimljiva je životinjica koja je u zadnjih desetak godina osvojila srca ljudi diljem svijeta i postala jedan od najatraktivnijih i najtraženijih kućnih ljubimaca.

Na prvi pogled tvor je simpatična i zaigrana, izrazito slatka i inteligentna životinjica koju bi mnogi od nas željeli imati u svome domu. No držanje afričkog tvora može biti komplicirana i nimalo ugodna obveza ukoliko se prije nabavke ne informirate o njegovim osnovnim karakteristikama i uvjetima držanja.

Osnovne karakteristike

U Sjevernoj Americi milijuni građana drže tvoriće za kućne ljubimce, po učestalosti odmah nakon pasa i mačaka.

Afrički tvor (Mustela putorius furo) pripitomljeni je oblik divljeg europskog tvora, sisavac koji spada u porodicu lasica (Mustelidae). Točan način pripitomljavanja i mjesto nisu potpuno poznati, no smatra se da je afrički tvor pripitomljen jako davno, prije nekih dvije i pol tisuće godina. Tada su ga naši preci koristili za lov na kuniće i manje glodavce (običaj lova ostao je još uvijek sačuvan u nekim područjima Engleske i Novog Zelanda). Danas se afrički tvor u potpunosti vezao uz čovjeka te sam ne bi mogao opstati u prirodi.

Afrički je tvor mesojed. Ima jake i oštre očnjake kojima može poprilično jako ugristi. Tijelo mu je duguljasto i elastično, obraslo gustim krznom. Noge su mu male i kratke, izrazito pokretne i brze. Dužina tijela bez repa iznosi 30 do 45 cm, ovisno radi li se o mužjaku ili ženki (mužjaci su masivniji i duži). Težina ženke je oko 0.7 kg, dok mužjak ponekad teži i više od dva kilograma. Rep je dug otprilike 13 cm, izrazito kitnjast i obrastao gustim krznom. Afrički tvor ima četvrtasti oblik glave i tupastu njušku, jako razvijen osjet njuha, dok su mu vid i sluh slabo razvijeni (često su afrički tvorovi slijepi i gluhi).

Kod nas se afrički tvor može nabaviti u dvije osnovne boje; sable (smeđe crna boja krzna i crne oči), te albino (bijelo krzno i crvene oči).

Nabavka afričkog tvora

Osnovna stvar koju morate napraviti razmišljate li o nabavci afričkog tvora jest informirati se o njegovim fiziološkim i karakternim osobinama, uvjetima držanja, cijeni i načinu nabavke. Ova se životinjica ne preporučuje kupovati djeci mlađoj od 10 godina. Mala djeca nemaju osjećaj nježnosti u igri pa se vrlo lako može dogoditi da ozlijede afričkog tvora.
Isto tako, afrički tvor će na grub kontakt reagirati poprilično jakim ugrizom, što će svakako dovesti do bolnih ozljeda djeteta. Ubrzo će se dijete i afrički tvor bojati jedan drugoga, što će u većini slučajeva dovesti do zanemarivanja životinje ili traženja načina kako da ga se riješite.

Afrički tvor zahtijeva dosta pažnje i igre te nije idealan kućni ljubimac za ljude koji veći dio dana izbivaju iz svog doma. Tvorić će biti prepušten sam sebi, osjećat će se usamljeno te će se vrlo teško pripitomiti i stvoriti prijateljski kontakt s čovjekom.

afrički tvorCijena afričkog tvora, kaveza s pripadajućom opremom, igračkama i hranom nije mala i prihvatljiva svakoj obitelji pa prije nabavke životinje treba voditi računa i o tome. Prije nabavke tvorića svakako razgovarajte sa svim članovima obitelji te ga nabavite tek ukoliko se svi slože da tvorića žele kao novog člana obitelji.

Preporučujem vam da tvorića nabavite od registriranog uzgajivača ili od poznate osobe koja kod kuće ima leglo. Ne preporučujem nabavku tvora u trgovinama za kućne ljubimce, jer tamo se tvorići najčešće drže u lošim uvjetima, sumnjivog su podrijetla i najčešće već odrasle jedinke koje će se puno teže pripitomiti od mladih životinjica. Idealno je nabaviti tvorića starog tek par mjeseci, a prilikom nabavke obratite pozornost na izgled i ponašanje životinjice. Zdrava životinjica je razigrana, znatiželjna, dobrog apetita, zdravog i urednog krzna, bistrih i velikih očiju, čistih usta i ušiju, bez bilo kakvih znakova upale.

Što se tiče nabavke kaveza, on nikako ne bi smio biti dimenzija manjih od 60x60x80 cm. Ako imate dovoljno prostora u vašem domu, svakako nabavite što je moguće veći kavez. Kavez može biti i na više etaža. Kod izrade kaveza podnica mora biti napravljena od plastike, a ostatak kaveza od čvrste žice. Kavez se mora sastojati od hranilica i pojilica, wc-a (plastična posuda za obavljanje nužde), ležaljke i krevetića. Kao zamjenu za krevetić najbolje je u kavez staviti komad pamučne tkanine u koju će se tvorić zamotati i u njoj spavati. Plastičnu posudu za obavljanje nužde treba smjestiti u kut kaveza i napuniti higijenskim pijeskom za mačke. Bitno je da se posuda čisti svakodnevno zbog izrazito neugodnog mirisa fekalija i mokraće.

Afrički tvor je životinjica koja obožava istraživati prostor. Stoga ga svakodnevno puštajte iz kaveza, no uvijek pripazite jer lako može uzrokovati štetu u vašem kućanstvu. Pripazite na žice i kablove, a vrata i prozore imajte zatvorene kako tvorić ne bi odlutao. Tvorići se obožavaju zavlačiti i skrivati u raznim stvarima (kao što je koš za smeće).

Tvor je životinja koja se obožava igrati te u igri provodi velik dio dana. Osigurajte mu igračke napravljene od tvrde plastike, loptice od špage, teniske loptice te različite predmete od tvrdog papira. Izbjegavajte predmete napravljene od gume, mekane plastike i spužve, jer ukoliko ih tvorić rastrga i proguta, može doći do neželjenih zdravstvenih problema.

Što se prehrambenih navika tiče, tvorići su mesojedi. Danas u specijaliziranim prodavaonicama hrane za kućne ljubimce možete nabaviti dehidriranu hranu za tvoriće u obliku briketa. Svakako pripazite da ta hrana spada u kvalitetne, premium hrane, koje su izbalansiranog hranjivog sastava, s dodatkom svih potrebnih vitamina i minerala. Ponekad se tvoriću kao poslastica može ponuditi konzervirana hrana za mačke, no nemojte pretjerivati s takvim načinom prehrane. Svakako izbjegavajte hranjenje tvorića raznim poslasticama i slatkišima koji mogu dovesti do dijabetesa, kao i poslastica na mlječnoj bazi koji dovode do proljeva. Tvorić u kavezu uvijek mora imati svježe vode i hrane.

Dolazak u novi dom

Nakon dolaska u novi dom, tvorića s kavezom smjestite na mirno i toplo mjesto, puno svjetlosti. Tvorić je po prirodi jako radoznala životinjica te kavez nikako nemojte smjestiti u zabačeni dio stana gdje će vas vrlo rijetko moći vidjeti. Prvih par dana budite izrazito strpljivi i ostavite tvorića da se adaptira na novu okolinu. Tvorići spadaju u životinjice koje su jako podložne stresu i velika su zlopamtila, stoga u početku kavezu prilazite polagano, bez naglih pokreta. Prema životinjici nikada ne smijete biti agresivni i uvijek ih polagano i nježno uzimajte u ruke. Način komuniciranja afričkog tvora s vlasnikom je lagani ugriz, tzv. nipping.

afrički tvorOn najčešče označava poziv na igru i nježan je. Jakim ugrizom tvorić daje do znanja da nije raspoložen za igru ili da vas se boji. Od malih nogu tvorića se treba privikavati na vaš dodir. Pripitomljavanje obično traje par tjedana, a vrši se na način da se tvorića mazi i da mu se tepa, čime se u životinjice javlja osjećaj ugode.

Tvoriću se nakon kratkog razdoblja maženja kao nagrada ponudi neka poslastica te će on vrlo brzo maženje početi povezivati s nečim dobrim. Nakon završene faze pripitomljavanja tvorići će se sa svojim vlasnikom obožavati igrati. Najdraže su im igre skrivača i lovica. Tvorići u komunikaciji i igri vrlo često ispuštaju različite glasove i izvode vratolomije. Po njima ćete vrlo brzo shvatiti kakvog su raspoloženja.

Vlasnici vrlo često svoje radoznale životinjice izvode u šetnju. Tvorića je obvezno staviti na specijalni povodac napravljen baš za njih te morate neprestano biti na oprezu kako se ne bi negdje zavukao. Savjetujem vam da šetnju uvijek obavljate na istim lokacijama i livadama za koje ste sigurni da na njima nema pasa i da će se na njima tvorić osjećati veselo i opušteno.

Higijena i zdravlje

Prva i možda najvažnija stvar koju biste trebali znati razmišljate li o nabavci tvorića jest ta da oni imaju specifičan miris. Nekastrirani mužjaci vrlo često za sobom ostavljaju kapljice mokraće koje su izrazito neugodnog mirisa, čime obilježavaju svoj prostor. Krzno im je masno, a po prirodi su agresivniji i teže pripitomljivi od ženki. Nekastrirane ženke nemaju toliko intenzivan miris, no vrlo su sklone oboljenju koje se zove aplastična anemija, pa ih je – ukoliko ih ne mislite pariti – najbolje kastrirati. Vrijedi napomenuti da kastrirana životinja gotovo u potpunosti gubi neugodan miris. U slučajevima kada su prestrašeni, ljuti i uzbuđeni, tvorići mogu iz analnih vrečica ispustiti specifičan neugodan miris.

Što se tiče higijene kaveza i posude za obavljanje nužde, zbog neugodnog mirisa izmeta i mokraće potrebno ih je čistiti svaki dan.

Neugodan miris i masnoća dlake mogu se privremeno ukloniti kupanjem. Ne preporučujem vam da ih kupate više od par puta godišnje, jer prečesto kupanje dovodi do pojačanog lučenja potkožne masnoće, što dovodi do još neugodnijeg mirisa dlake. Prilikom kupanja koristite blage dječje šampone ili pak specijalizirane šampone za tvoriće. U doba linjanja poželjno je četkati krzno, nekoliko puta godišnje podrezati kandže na nogama, te redovito čistiti uši zbog učestale pojave ušnih parazita.

Ukoliko vaš mali kućni ljubimac pokazuje promjene u ponašanju, prečesto drijema, izgubi apetit, ima problema s probavom, disanjem ili neke vidljive promjene na tijelu, što prije ga odvedite veterinaru.

Prije kupnje tvorića svakako saznajte od uzgajivača je li tvorić cijepljen protiv štenečaka. Ukoliko nije, obvezno ga odvedite kod veterinara na cijepljenje. Štenečak je vrlo opasna bolest tvorića kod koje je smrtnost stopostotna. Ukoliko ćete tvorića izvoditi u šetnju, ili je on u kontaktu s psima i mačkama, savjetujem vam da ga cijepite i protiv bjesnoće.

Uz pravilnu prehranu i držanje, životni vijek afričkog tvora iznosi sedam do deset godina. Odnosite se prema njemu kao članu vaše obitelji, a on će vam zasigurno pružiti puno nezaboravnih trenutaka smijeha, veselja i nježnosti.

Marko Tomašek, dr. vet. med.

Literatura:

Mary R. Shefferman: The Ferret, An Owner’s Guide To A Happy Healthy Pet, 1996.

Vickie McKimmey: Ferrets, 2007.

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.