prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Arheolozi u Peruu pronašli mumiju staru 3.000 godina

Peruanski arheolozi pronašli su u Limi mumiju staru oko 3.000 godina, što je najnovije otkriće u andskoj zemlji iz vremena prije dolaska španjolskih konkvistadora.

Studenti sa Sveučilišta svetog Marka i istraživači prvo su tijekom iskapanja pronašli ostatke kose i kostura mumije zamotane u pamuk, a zatim ostatak.

Mumija je najvjerojatnije iz kulture Manchay koja je nastala u dolini Lime između 1.500 i 1.000 prije Krista, rekao je arheolog Miguel Aquilar i povezuje se s izgradnjom hramova u obliku slova “U” okrenutih u smjeru Sunčeva izlaska. Osoba je ostavljena ili žrtvovana na završetku izgradnje hrama. Stara je oko 3.000 godina rekao je Aquilar.

Arheolozi su pronašli i stvari pokopane uz tijelo, kao što su kukuruz, lišće koke i sjeme, što je najvjerojatnije bilo sastavni dio žrtve.