prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Big Ben slavi 100. obljetnicu radijskog prijenosa zvonjave

Londonski zvonik Big Ben obilježava 100. obljetnicu zvonjave koja se u povodu Nove godine na radiju BBC-ja uživo prenosi diljem svijeta.

Od Silvestrova 1923., kada se inženjer BBC-ja A.G. Dryland popeo na krov nasuprot britanskom parlamentu kako bi snimio udarce bata i najavio početak 1924., prijenos uživo postao je tradicija.

Dubok zvuk Big Bena, kako se popularno zove veliko zvono u Elizabetinu tornju britanskog parlamenta, prenosi se dva puta dnevno na postaji Radio 4 u 18 sati te u ponoć. Nedjeljom se prenosi i u 22 sata. To glasovito zvono, teško 13,7 tona, u ponoć će otkucati dvanaest puta kako bi obilježilo početak Nove godine.

Kao što najavljuje Novu godinu, zvukom Big Bena obilježava se i Dan primirja, završetak Prvoga svjetskog rata te Nedjelja sjećanja na sve žrtve obaju velikih ratova. Zvona Big Bena zvonila su i u povodu izlaska UK iz Europske unije 2021. i na državnom pogrebu kraljice Elizabete II. 2022.

I dok u Londonu danas počinju slavlja, mehaničar Andrew Strangeway bit će na vrhu tornja visokog 96 metara na kojem su poznati golemi sat i njegovih pet zvona, uključujući najveći među njima koji je zbog svoje veličine dobio nadimak Big Ben. Prije renovacije urari su provjeravali točnost telefonima, ali je nakon obnove opremljen GPS-om zahvaljujući Nacionalnom laboratoriju za fiziku.

Big Ben je prošao temeljitu obnovu koja je završena 2022. Stručnjaci su tada veliki sat podesili i sinkronizirali sa zvonima koja se oglašavaju svakih 60 minuta.