prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Bijaše jednom… 2. Konferencija o pripovijedanju

U Varaždinu je u organizaciji Udruge Kreativni studio Logos  23. i 24. kolovoza održana 2. Konferencija o pripovijedanju – KOPRIVA. Konferencija je imala radni naslov Bijaše jednom…, a sudionicima je donijela pregršt zanimljivih interaktivnih predavanja.

Pedesetak je sudionika iz cijele Hrvatske dva dana slušalo predavanja i izlaganja vrsnih stručnjaka iz područja pripovijedanja, psihologije i pedagogije, ali također i educiralo se o raznoraznim mogućnostima primjene pripovijedanja i priče u odgojno obrazovnim procesima u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

U radu konferencije sudjelovale su i volonterke Udruge OSI „Bolje sutra“ grada Koprivnice, Renata Glavica i Branka Stančin-Levanček, učiteljice u osnovnoj školi.

Renata Glavica imala je priliku predstaviti primjer prakse, edukacije djece bez poteškoća o djeci i osobama s poteškoćama, svima prisutnima izlaganjem „Jedna sasvim različita priča“ – o povezanosti inkluzije i pripovijedanja i kratkim video prikazom istoga na djelu, igrokazom „Tko je Nataša – ŠINJÏ ÄJ NATAŠA“.

O različitim mogućnostima pripovijedanja govorilo u sljedećim teme: Priče koje zacjeljuju dječja srca, o tehnikama terapije igrom, Sanja Ivanušević Grgas psihologinja; Kako i zašto pričati bajke, Jasna Held prva hrvatska profesionalna pripovjedačica, o povijenom nastanku bajki, bajkama kao terapiji; Moć pripovijedanja u digitalnoj eri, Irena i Sandra Vukoja, o povezanosti pripovijedanja i novih tehnologija i Festivalu pripovijedanja u Slavonskom Brodu; Kocke pričalice, primjer prakse kako pomoću kreativnih kocaka ispričati priču, Nikolina FIšer DV Špansko; Pričalice na dva jezika hrvatskom i bajaškom, primjer dobre prakse o učenicima volonterima u poučavanju romske djece hrvatskome jeziku, OŠ Mala Subotica; Povratak mašti, priča u nastavi engleskoga jezika, primjeri mogućnosti praktičnih igara u nastavi EJ, Dario Abram; Tik-tak sat, priča o pomoći, osnaživanju, poticanju emocionalne ravnoteže djece i roditelja tijekom dugotrajne hospitalizacije, Maša Basara, odgojiteljica; Krug čitanja – o osnutku školske knjižnice za predškolce u Hrvatskom Leskovcu; Maštobus – primjeri dobre prakse za satove lektire u razrednoj nastavi; Stvarajmo priče koje mijenjaju svijet, Maja Punaš Rebić – radionica stvaranja terapeutskih priča; PO(KažI), pripovijedanje uz ppt predložak, pripovjedačica Srebrenka Peregrin; Kreativna drama, pripovijedanje i igranje priča i bajki, o mogućnosti primjene glume, mimike i geste, pokreta u pripovijedanju priča i bajki, dramska pedagoginja Jasmina Žiljak Ilinčić; Pričopredstave gradskog kazališta lutaka Rijeka, doc.dr.sc. Maja Verdonik, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Ova je konferencija donijela mnogo poznanstava, umreženost i vjerujemo otvorila horizonte za neke nove, drugačije suradnje.