prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET sudjelovao na obilježavanju pet godina postojanja SUMIT-a

Svečanošću u kampusu Rodoč u Mostaru obilježena je 5. obljetnica osnivanja Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT.

Svečanost je otvorio rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić koji je u svom govoru izrazio posebnu zahvalnost Hrvoju Puljizu, ravnatelju Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET te istaknuo njegov izniman doprinos razvoju SUMIT-a.  Tim povodom ravnatelju CARNET-a je uručena i prigodna plaketa.

“SUMIT i CARNET blisko surađuju ne samo na projektu e-Škole, nego i na razvoju obrazovnoga sustava u Bosni i Hercegovini.”, rekao je ravnatelj Puljiz te dodao kako CARNET provodi komercijalne suradnje, ali i one strateške od kojih je istaknuo uključivanje u digitalnu transformaciju obrazovanja u Bosni i Hercegovini u obliku potpore budućemu razvoju SUMIT-a.

CARNET sa SUMIT-om trenutno radi na razvoju niza usluga u sklopu projekta e-Škole kao što je primjerice CARNET id – novi sustav za dodjeljivanje i upravljanje infrastrukturnim resursima ustanova i korisnika. CARNET id obuhvaća razvoj novog sustava elektroničke pošte, novu WordPress platformu te administracijski dio. Tu je još i CARNET info – portal na kojemu će korisnici moći pronaći razne statističke podatke poput broja učenika i nastavnika u školi, prosjeka ocjena i slično. Vrijedi spomenuti i zajednički rad na unaprjeđenju postojećih CARNET-ovih usluga poput Loomena i Edutorija u pogledu unaprjeđenja infrastrukture i izgleda, ali i korisničkog iskustva.

IT centar Sveučilišta u Mostaru osnovan je u cilju pružanja podrške obrazovnoj i akademskoj zajednici u upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija i osiguranja pristupa novim tehnologijama i informacijskim uslugama. SUMIT je prepoznatljiv nositelj digitalizacije cijele vertikale obrazovanja od osnovnih do srednjih škola, što potvrđuju brojni ostvareni projekti i suradnje kao što je i projekt eDnevnik. Ova digitalizacija predstavlja sve škole u BiH koje rade po nastavnome planu i programu na hrvatskome jeziku. Riječ je o 135 škola, odnosno više od 40 tisuća učenika i više od 5 tisuća nastavnika, a cilj je digitalizaciju uvesti i u vrtiće.