prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čitamo mi u obitelji svi – opet svi čitaju u domovima učenika trećih razreda OŠ Matije Gupca Gornja Stubica

U petak 5. prosinca 2014. na put u domove učenika krenule su tri naprtnjače pune knjiga u 3.a, 3.b i 3.r. PŠ Hum Stubički. Na taj su način učenici trećih razreda OŠ Matije Gupca Gornja Stubica započeli provođenje projekta “Čitamo mi u obitelji svi” kojeg je pokrenula Hrvatska mreža školskih knjižničara.

Aktivnost je to kojom se udružuju učitelji i roditelji učenika trećih razreda kako bi se đake dodatno osnažilo u najkritičnijem razdoblju kada oni možda malo posustanu u vježbanju tehnike čitanja. 

Svjesni činjenice koliko je čitanje životno važna sposobnost, odrasli preuzimaju odgovornost poticanja i pružanja modela djeci. Čitanje iz užitka, čitanje zbog zadovoljavanja znatiželje, čitanje koje nije obaveza već igra i koje okuplja sve članove obitelji ne može se vježbati bez suradnje roditeljskog doma i škole, pa se u OŠ Matije Gupca već četvrtu godinu zaredom gradi poticajno ozračje. Za to je potrebna jedna naprtnjača u kojoj je osam knjiga. 

Važno je naglasiti da su sve knjige nove i posebno nabavljene za tu aktivnost pa je to jedan od načina kako se obogaćuje fond školske knjižnice, što knjižnici znači puno, budući da su zadnjih nekoliko godina sredstva za nabavu knjiga minimalna. Knjige nisu lektira već su birane tako da zadovolje interese svih članova obitelji. U naprtnjači su slikovnice i stripovi za mlađu braću, popularne dječje priče koje nisu lektira, znanstveno-popularne knjige za male istraživače, beletristika i knjiga o odgoju djece za odrasle, knjige za kreativno provođenje slobodnog vremena i knjige o povijesti, kulturi, glazbi ili tradiciji. Svakog petka učenik kući nosi naprtnjaču sa osam knjiga, a vraća je u sljedeću srijedu kada kao junak dana ispred cijelog razreda priča kako je bilo u njegovoj obitelji i pokazuje svoj zapis u bilježnici dojmova.  

Iz anketa koje su provođene prilikom završetka projekta prošlih godina može se izdvojiti veliki postotak zadovoljstva aktivnošću koje su izrazili kako učenici tako i roditelji. Uglavnom su uživali u obiteljskom druženju kada su ih okupile knjige. Mnogima je aktivnost poslužila kao model te su je nastavili provoditi knjigama iz knjižnice i nakon što se projekt završio. Time je cilj postignut: knjige su dobrodošle u obitelji, a čitanje više nije bilo obaveza već zabavna aktivnost u društvu najbližih.