prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Comenius tim oduševljen Turskom

Posljednji susret Comenius projekta W.A.T.E.R. za ovu školsku godinu održan je u Turskoj, grad Bursa. U Bursi su, od 7. do 14. travnja boravile učenice đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Ana Lulić, Martina Petric, Ana Imbriovčan i Renata Puhač sa svojim nastavnicima Irenom Tišljar, Ljiljanom Plazek-Bogojević i Josipom Horvatom.

Susret u Turskoj bio je usmjeren na kemijska svojstva vode te proučavanje čistoće vode. Tako su se učenici za susret pripremali izradivši kratki film o pokusima s vodom te prikupivši neobične i zanimljive činjenice o vodi. Na samom susretu u Bursi posjetili su jedan od najvećih europskih pročistača te prisustvovali satu kemije sa svojim vršnjacima iz Turske, Rumunjske, Portugala, Grčke i Francuske. U sklopu susreta, učenici i nastavnici su također posjetili izvore vode u okolici Burse, tvornicu flaširane vode Erikli/Nestle, Znanstveno-tehnološki muzej te Muzej energije.

Osim što su ponovo naučili nešto novo o vodi, sudionici susreta imali su prilike upoznati se s kulturom islama te bogatom tradicijom i kulturom Turske. Domaćini su dali sve od sebe da u tjedan dana boravka svojim Comenius partnerima prezentiraju svoje običaje, jezik, hranu, kulturne i vjerske znamenitosti i elemente folklora. Tako je prisustvovanje obredu molitve svecu Mevlani koji uključuje vrtnju derviša, jedno od najupečatljivijih iskustava koje su sudionici u Turskoj doživjeli.

Svoje putovanje hrvatski je tim okrunio posjetom Istanbulu, prijestolnici Turske. Istanbul su upoznali kroz vožnju Bosporom te obilaskom najvećih svjetskih kulturnih znamenitosti poput Aje Sofije.

Opći dojam sudionika nakon druženja u Turskoj je da se svakim susretom stvaraju još čvršća prijateljstva među sudionicima, ruše predrasude i otvaraju vidici. Svi dosadašnji susreti protekli su u srdačnoj atmosferi suradnje i želje za upoznavanjem novog. Koordinatori i ostali sudionici izuzetno su zadovoljni prvim djelom izvođenja projekta te jednak, ili čak veći, uspjeh očekuju i naredne školske godine kada će se mobilnosti održati u Francuskoj, Hrvatskoj i Grčkoj.