prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CroQCI: Hrvatska postavlja temelje za podizanje razine kibernetičke zaštite uz pomoć kvantnih komunikacijskih mreža

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura – CroQCI predstavlja temelj za izgradnju moderne infrastrukture koja će zaštititi nacionalnu kritičnu infrastrukturu, poput vladinih institucija, operatora ključnih usluga te davatelja digitalnih usluga od novih kibernetičkih prijetnji.

Ukupno vrijedan 9,9 milijuna eura, projekt je financiran u jednakom omjeru iz programa Digitalna Europa i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Projekt CroQCI obuhvaća implementaciju eksperimentalne infrastrukture za kvantnu razmjenu ključeva (QKD) putem mreže optičkih vlakana te uspostavlja preduvjete za buduću svemirsku povezanost. Time će nacionalna strateška komunikacijska infrastruktura imati mogućnost nadogradnje za sigurniju razmjenu informacija. Ujedno se planira povezivanje hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture s usporedivim infrastrukturama susjednih članica EU i potpunu integraciju u buduću EuroQCI mrežu.

Republika Hrvatska prepoznala je važnost inicijative Europske kvantne komunikacijske infrastrukture (EuroQCI) te je 2019. godine potpisala Deklaraciju o europskoj kvantnoj komunikacijskoj infrastrukturi i obvezala se na provedbu aktivnosti na izgradnji sigurne kvantne komunikacijske infrastrukture koja će obuhvatiti cijelu Europsku uniju. Inicijativa danas obuhvaća sve države članice Europske unije koje rade na dizajnu i izgradnji nacionalnih kvantnih komunikacijskih mreža te Europsku svemirsku agenciju, zaduženu za svemirsku komponentu.

Nacionalni CroQCI konzorcij sastavljen je od ključnih nacionalnih istraživačkih i znanstvenih institucija, ustanova visokog obrazovanja, javnih ustanova i javnih poduzeća. Nositelj odnosno koordinator projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, uz znanstveno vodstvo Instituta Ruđer Bošković. Partnerske organizacije su Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Odašiljači i veze te Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prijenos znanja između istraživačke zajednice i partnerskih institucija omogućit će proizvodnju komponenti, uređaja i softvera za primjenu novih kvantnih tehnologija. To će imati važan utjecaj na poticanje korištenja visoke tehnologije i gospodarskog rasta, ne samo u Hrvatskoj, nego i u širem europskom kontekstu. Demonstracija QKD-a u okviru projekta, pružit će priliku za obrazovanje i osposobljavanje korisnika u kvantnim komunikacijskim tehnologijama i povećat će spremnost za dizajn i implementaciju sljedećih generacija visoko sigurnih komunikacijskih mreža.