prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Čuvari narodnog blaga

Čuvari narodnog blaga izvannastavna je aktivnost koja se provodi u Osnovnoj školi „Ljubo Babićˮ u Jastrebarskom od 2018. godine s ciljem očuvanja kulturne i prirodne baštine. Voditeljica izvannastavne aktivnosti je Martina Tunuković, učiteljica hrvatskog jezika.

Europska komisija 2018. godinu proglasila je Europskom godinom kulturne baštine. U želji za prigodnim obilježavanjem godine u Osnovnoj školi „Ljubo Babić” u Jastrebarskom pokrenut je projekt Upoznajmo kulturnu baštinu. Godina 2018. bila je posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvatske i kulturnoj baštini našega (jaskanskog) kraja. U projekt se uključilo 11 izvannastavnih aktivnosti, među kojima su bili i Čuvari narodnog blaga. U sklopu projekta Čuvari narodnog blaga istraživali su običaje jaskanskoga kraja, sakupljali narodne priče, legende, pjesme i brojalice i zapisivali sakupljeno narodno blago. Učenici su se upoznali i s najznačajnijim kajkavskim pjesnicima, čitali pjesme napisane na kajkavskome narječju a i sami se okušali u stvaranju literarnih radova na zavičajnome govoru. Pretražili su i obiteljske albume u potrazi za fotografijama kojima je ovjekovječeno bogatstvo i raznolikost narodnih nošnji jaskanskoga kraja.

Po završetku projekta priređen je i tiskan mali zbornik učeničkih radova. U sam zbornik je, osim navedenih sadržaja, uključen i pregled najznačajnijih narodnih običaja prigorskoga kraja na temelju proučenog djela Vatroslava Rožića Prigorje. Narodni život i običaji – vrsne etnografske monografije o životu i običajima Plješivičkog prigorja. Pregled su pripremili učenici sedmog razreda pod vodstvom učitelja povijesti Marija Samarina.

Upoznajmo kulturnu baštinu, isječakGodine 2019./2020. započet je projekt Etnobotanika našeg zavičaja s namjerom višegodišnjeg provođenja, a pokrenut je s ciljem poticanja učenika na istraživanje bogate i raznovrsne prirodne i kulturne baštine našega zavičaja te očuvanja prirodne baštine i narodnih običaja od zaborava. Školska godina 2019./2020. bila je i više no izazovna te se planirane aktivnosti nisu uspjele ostvariti. U školskoj godini 2020./2021. Čuvari narodnog blaga sakupljaju stare recepte s područja grada Jastrebarsko, snimaju zvučne zapise izvornih govornika našega kraja te pretražuju kuhinje, podrume i tavane u potrazi za starim uporabnim predmetima. Rezultati istraživanja objedinjeni su u maloj kuharici jaskanskoga kraja. Kuharica Kaj su jeli naši stari? obogaćena je i dodatnim sadržajima, a digitalni oblik omogućava i unos budućih rezultata istraživanja.

U školskoj godini 2021./2022. Čuvari narodnoga blaga rade na dva projekta – Kako se kaže… ? i Ljekovito bilje. Osnovni cilj projekta Kako se kaže… ? jest otkriti ljepotu lokalnih govora te spoznati vrijednost različitosti zavičajnih idioma kao dijela kulture naroda. Rezultati istraživanja objedinjeni su u digitalnoj knjižici naslovljenoj Kako se kaže… ?. Knjižica se sastoji od dva dijela. U prvome se dijelu nalaze različiti oblici riječi označeni na geografskoj karti. Drugi dio knjižice čini mali fotorječnik.

U sklopu školskog projekta Etnobotanika našeg zavičaja Čuvari narodnog blaga istraživali su ljekovito bilje našega (jaskanskog) kraja. Učenici su istražili koje ljekovite biljke rastu u našemu zavičaju, kako se spravljaju različiti pripravci od bilja i u koju se svrhu rabe. Prikupljeni recepti zabilježeni su u digitalnoj knjižici Ljekovito bilje.

Čuvari narodnoga blaga i dalje će nastaviti sa svojim djelovanjem i s istim ciljem na umu – razvijati pozitivan odnos, zainteresiranost i skrb za prirodnu i kulturnu baštinu svojega zavičaja.