prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan BezVeze – Dan bez tehnologija

U OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu 31.05. na Dan Sporta provest će se projekt pod nazivom Dan BezVeze. Cilj projekta je osvijestiti zlouporabu tehnologija. Na taj dan su učenici, roditelji i nastavnici pozvani da ne koriste ekrane. 

Budući da se današnje generacije teško odvajaju od mobitela kako bi preduhitrili njihovu anksioznost bit će organizirane radionice i niz aktivnosti u kojima sudjeluju učenici, a u kojima će se sve odvijati bez tehnologija. Tijekom cijelog dana organizirat će pregršt zanimljivih aktivnosti u izvedbi učitelja, ali i vanjskih suradnika. Raspored se može vidjeti na ovoj poveznici. Također se organiziraju natječaji i natjecanja u kojima će učenicima dijeliti simbolične poklone koje su prikupili od sponzora. 

Dan ranije će se održati roditeljski sastanak na temu Sigurnost na internetu u doba pametnih telefona u vodstvu Djece medija, a predavačica će biti doc. dr. sc. Lana Ciboci. 

Putem društvenih mreža organizatori pozivaju i širu javnost da iskuse dan bez mobitela i jedan dan u godini budu bez ekrana. Izrađena je kreirana Facebook stranica Dan BezVeze i otvoren Instagram profil @danbezveze u kojem organizatorica i autorica Mirena Maljković postavlja izazove učenicima, roditeljima, ali i ostalim pratiteljima stranica. U izazovu se pridružio i Domagoj Jakopović RibaFish, koji ima projekt sa sličnim ciljem RokOtok, te je proveo Dan BezVeze i postavio svoju fotku na Instagram i Facebook s oznakama #danbezveze i #ijasambezveze.

Cilj projekta nije ocrniti tehnologije jer tehnološki napredak ne možemo ni ne trebamo zaustaviti već ukazati na negativne posljedice na mentalni i fizički razvoj djece te loše odnose u obitelji zbog pretjerane izloženosti ekranima te ponuditi alternativne obrasce ponašanja. Upravo stoga koriste sve raspoložive medije i društvene mreže kako bi usmjerili na pozitivno korištenje interneta i svih njegovih servisa te samih tehnologija.

Poslan je poziv i školama da se pridruže na svoj način te su partneri ove godine na projektu Oš dr. Franje Tuđmana iz Knina te OŠ Luka iz Sesveta, o čemu se više može pročitati na ovoj poveznici. Ove škole provode projekt na svoj način, ali s istim ciljem. Dan BezVeze već je uspješno proveden i u školi OŠ Rapska u Zagrebu. 

Portal Medijska pismenost i ove godine je podržao projekt te su im ove godine i medijski pokrovitelj.

Više o samom projektu može se pročitati na mrežnoj stranici projekta.