prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan drugačije nastave Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac

Dana 24. travnja 2015. realiziran je projekt Dan drugačije nastave pod nazivom: Dijaki pri Starom gradu na lokaciji oko utvrde Stari grad u Đurđevcu gdje su učenici i profesori proveli dva sata u druženju, smijehu, pokretu, sportu. Učenicima je dva tjedna ranije ponuđeno da se odluče svaki pojedinačno za dvije od devet tema: Teorija velikog praska (voditeljica Irena Tišljar, Vjera Antolaš, Vanja Čučković Makar, Draga Tomašek), Kako su se igrali naši stari (Ivančica Sabolić, Ljiljana Plazek Bogojević), Povijesno geografski razvoj Đurđevca (Josip Horvat, Zdravko Leščan), Čovječe ne ljuti se (Ana Huzjak Kišivan, Jasna Horvat Vlahović, Dušanka Vergić), „Vatreno krštenje“ pod Starim gradom (Domagoj Vlahović i Miljenko Šestak), Zabavno-poučna grupa (Aleksandra Švegović, Tomislav Sinjeri i Ivo Dragić), Lov na blago (Kristina Košćuk i Lelija Štauber), Etno grupa (Zdravko Seleš, Ivana Fosić, Janja Leščan, Fotosafari (Hrvoje Baltić i Tomislav Ostojić).

Da je trebalo prije sve pripremiti, izraditi materijale, organizirati popise, planirati nabavu potrebnih rekvizita, nagrade za pobjednike u natjecanjima ali i učenike privući u svoju skupinu, samo se po sebi razumije. Koordinaciju je uspješno kao i uvijek odradila pedagoginja škole Jasna Horvat Vlahović. Nekoliko tjedana ranije svaki je od timova profesora radio i tajno pripremao svoja iznenađenja. U pripremama su sudjelovali i učenici koji su neke teme i plakate pripremili sami te ih prezentirali svojim kolegicama i kolegama. U ovom velikom školskom projektu su osim učenika sudjelovali i roditelji, bake i djedovi pripremom okrijepe u pauzama. Osim nastavnika, učenika i roditelja, organizaciji događanja pomogle su i djelatnice Muzeja grada Đurđevca gđa Marijana Končar, gđa Edita Janković Hapavel, te ispred Turističke zajednice gosp. Mario Fuček zajedno sa cijelom skupinom haramija – članovi Udruge sv. Juraj, gosp. Vladimir Nikša sa ozvučenjem, gosp. Josip Randelj iz Podravskih Sesveta sa rekvizitima za stare sportove.

Dan drugačije nastave obilovao je različitim sadržajima. Bilo je tu različitih kvizova znanja iz područja povijesti grada Đurđevca, gradnje utvrde, geografskih karakteristika područja oko utvrde i šire, podataka o znanstvenicima, književnicima, pjesnicima, evanđelistima, fizičarima i matematičarima, kemičarima i biolozima, dosjetki na povijesne, duhovne i prirodoslovne teme, pucanja i mačevanja, natjecanja među učenicima i profesorima, pantomime, ispitivanja fizičke izdržljivosti i spretnosti, potrage za umjetninama u nepoznatim i tajanstvenim prostorima Starog grada. Učenici su zajedno s profesorima zaplesali narodna kola i naučili neke korake i plesne figure kako su ih nekad izvodili preci na svadbama i zabavama.

Završetak dana obilježilo je druženje na pozornici pri Starom gradu gdje su učenici podijelili svoja iskustva međusobno i upoznali sve nazočne sa sadržajem rada i atmosferom u svojim skupinama. Cjelokupan program na pozornici duhovitim dosjetkama vodili su Dora Trogrlić i Bojan Ban. Bio je to lijep završetak još jednog uspješnog projekta učenika i profesora Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

Dijaki i njihovi profesori pri Starom gradu su bili zadovoljni, vedri i nasmijani te su sa sobom u srcu ponijeli dio ljubavi prema svojoj baštini, svojoj povijesti i svojem gradu. Bila je to neprocjenjiva prigoda za oživljavanjem tradicijete boravkom u prirodi.