prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan filma u sklopu projekta “Participativni online filmski klub Sedmi kontinent”

Dan filma online je događaj koji se provodi kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta “Participativni online filmski klub Sedmi kontinent” u kojem sudjeluje Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ Gunja. Dan filma realiziran je u 7. a razredu suradnjom školske knjižničarke Anite Tufekčić i nastavnice hrvatskog jezika Dubravke Žderić.

Učenici 7.a razreda pogledali su film „Uvijek svoja“ francuske redateljice Émilie Deleuze. Film je adaptacija književnog djela Jamais contente: Journal d’Aurore Marie Desplechin koja je sudjelovala i u pisanju scenarija te je sestra poznatog francuskog redatelja Arnauda Desplechina.

Uvod u film napravila je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac i priopćila učenicima nekoliko obavijesti o redateljici i filmu. Osim toga, uputila ih je i na ključne pojmove vezane za film koji će pogledati: igrani film, filmski planovi, scenarij, adaptacija, odnosi među likovima, boja i glazba u filmu. Uslijedilo je gledanje filma Uvijek svoja na vimeo platformi uz lozinku. Film je trajao 90 min i gledali su ga u školskoj knjižnici.

Nakon što su pogledali film učenici su imali priliku razgovarati s gošćom iznenađenja Višnjom Pentić, filmskom kritičarkom koja je malo progovorila o emocijama u filmu, obradila karakterizaciju glavnog lika i progovorila o važnosti glazbe u filmu. Završna aktivnost bio je virtualni kviz koji je također vodila Ksenija Sanković. Učenici su vrlo uspješno riješili kviz i dali točne odgovore  na sva pitanja iz filma. Cilj programa Sedmi kontinent je poučiti najmlađe o filmu i filmom. Želja je da doživljaj filma bude potpun kako bi djeca bila motivirana za razgovor o filmu i u razredu.

Aurore je trinaestogodišnjakinja koja upravo po drugi put kreće u sedmi razred. U školi joj očito ne ide najbolje, a situacija kod kuće nije ništa bolja. Osjećajući se stiješnjenom između zrele starije sestre i mlađe koja briljira u školi, Aurore pokušava pronaći vlastiti put i izgraditi svoje mjesto u obitelji. No, to nije lako pa se u njoj budi bunt kojim izluđuje roditelje koji se osjećaju nemoćno pred njenim problematičnim ponašanjem te je odluče poslati u internat. Aurore će na ovu ideju odgovoriti bijegom od kuće koji će biti kratkog vijeka jer smještaj kod prijateljice Lole je sve osim udoban i raskošan.

Još jedan izazov pokazat će se u vidu ponude nekolicine vršnjaka da bude pjevačica njihovog rock benda. Aurore daje sve od sebe no njeno prgavo ponašanje dovest će do niza nesuglasica s ostalim članovima koji će pak inzistirati na prvom javnom nastupu što nju ispunja dodatnim pritiskom. Do trzavica dolazi i zbog činjenice kako su stihovi koje pišu dečki daleko od onog što bi je nadahnulo. Na nagovor svog novog profesora književnosti Aurore će inspirirana pjesmama slavnog francuskog pjesnika Françoisa Pongea čiju joj je knjigu profesor poklonio sama napisati pjesme za bend koje će moći nadahnuto interpretirati.

Ovo će je nadahnuti da konačno pristane na javni nastup koji će se dogoditi u okviru zabave iznenađenja za rođendan njene mame. Za vrijeme priprema za nastup junakinja će konačno primijetiti da je jedan od članova benda „onaj pravi“ kojeg je cijelo vrijeme bezuspješno tražila. Film završava njenim trijumfalnim glazbenim nastupom u kojem se razotkriva raskoš njenog talenta i potvrđuje da je uspješno odgovorila na izazov prihvaćanja odgovornosti.