prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u petak 22. veljače 2019. u 12 sati prigodnim svečanim programom u glavnom predvorju Knjižnice obilježit će Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji se već tradicionalno obilježava na nadnevak kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, remek-djelo glagoljaškoga tiskarstva.

Okupljene uzvanike prigodnim će riječima pozdraviti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te će u svojem izlaganju predstaviti rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u 2018. godini.

Na svečanome obilježavanju Dana Knjižnice proglasit će se i dobitnik nagrade Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2018. godinu. Također, uručit će se zahvalnice suradnicima na projektu Hrvatska glagoljica, zahvalnice dobitnicima natječaja Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK te zahvalnice suradnicima na izradi virtualne izložbe Faust Vrančić, virtualne izložbe Vizualiziranje nacionalnog: Skjavonske/ilirske bratovštine i kolegiji u Italiji u zbirkama NSK te virtualne izložbe Marko Marulić.

Glazbenim nastupom svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu  uveličat će Trio Zorje.

Danu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prethode Dani otvorenih vrata NSK, 20. i 21. veljače, kada svi zainteresirani mogu obići Knjižnicu, njezine zbirke, upoznati se s njezinim radom i sudjelovati u prigodnim programima.

Zanimljivost je da se 22. veljače ove godine obilježava i prvi nacionalni Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Nacionalnim danom, posvećenom ovom dragulju hrvatske baštine i čuvarici nacionalnog identiteta, Hrvatski sabor proglasio je upravo nadnevak tiskanja Misala po zakonu rimskoga dvora. Ova je inkunabula prva europska knjiga koja nije tiskana latiničnim slovima, već na glagoljici. Misal je otisnut na dan Katedre sv. Petra, koji se od IV. stoljeća obilježava 22. veljače kao znak jedinstva Crkve sazidane na apostolu Petru. Točno mjesto tiskanja i nakladnik Misala nisu utvrđeni.

Danas je sačuvano samo 11 nepotpunih primjeraka Misala, od čega se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka mogu se pogledati u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dva se nalaze u Samostanu franjevaca trećoredaca na zagrebačkome Ksaveru, jedan u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu te jedan u Knjižnici Dominikanskoga samostana Bola na Braču. Ostali primjerci čuvaju se u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Nacionalnoj knjižnici Rusije u Sankt Petersburgu i Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču.