prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dan(i) Europe u Gimnaziji Vukovar

Gimnazija Vukovar kao Škola ambasador Europskog Parlamenta tijekom cijele godine provodi brojne aktivnosti vezane uz Europsku uniju. Mladi ambasadori sudjeluju u raznim događanjima na području svoje škole, grada, županije, ali i cijele Republike Hrvatske.

Prošli tjedan organizirali smo i sudjelovali u raznim aktivnostima povodom obilježavanja Dana Europe koji se slavi 9. svibnja. Naime, 9.svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine u kojoj on iznosi svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi zbog koje bi rat u europskim zemljama bio nezamisiv. Ta deklaracija smatra se začetkom današnje Europske unije.

Prvoga dana obilježavanja Gimnazija Vukovar u suradnji s YPGD Dunav i Gradskom knjižnicom Vukovar- odjel za mlade „Spajalica“, organizirala je predavanje i panel diskusiju pod nazivom “European Youth forum” gdje se razgovaralo s volonterkama Erasmus + projekta iz Italije, Francuske, Španjolske i Turske. Mlade volonterke su predstavile svoje države, njihove posebnosti, put do ulaska u EU, gastronomiju i zanimljivosti nakon čega je uslijedila i panel diskusija.

Drugi dan u posjet su došli mladi kolege ambasadori iz Gimnazije Metković koji su nakon razgledavanja grada zajedno s učenicima vukovarske gimnazije sudjelovali na panel diskusiji o Aspektima mobilnosti i kvaliteti života u EU. Toj diskusiji nazočili su i brojni uvaženi gosti, među kojima izdvajamo veleposlanicu Irske, Maxa Brandlea iz Njemačke, zastupnicu Hrvatske u EU Parlamentu Ivanu Maletić, Mirjanu Semenić- Rutko i Branka Baričevića. Ova diskusija organizirana je u suradnji s Europskim domom Vukovar i Vukovarsko- srijemskom županijom čiji je župan Božo Galić također sudjelovao u diskusiji.

Trećega dana obilježavanja gimnazijalci su održali finale kviza o EU pod nazivom “Znanjem do pobjede” u GKVU- odjel za mlade Spajalica. Dvije najbolje ekipe (od 17 prijavljenih) su došle do finala. Krim Tim 2a i Trabanti, obje ekipe su sastavljene od učenika drugih razreda, natjecali su se u dva dijela. U prvom dijelu su predstavljali jednu državu članicu, koju su slučajnim odabirim izvukli nakon polufinalnog natjecanja, govoreći o općim obilježjima, gastronomiji, kulturnoj baštini, zanimljivostima, putem do EU itd., a u drugom dijelu, u kojem se provjeravalo znanje, odgovarali su na pitanja o Europskoj uniji. Sve je to pozorno promatrao stručni žiri koji se sastojao od 3 vanjska ocjenjivača, Eleonore Đekić (knjižničarka u Gradskoj knjižnici Vukovar), Tomislava Lešića (profesor geografije u Ekonomskoj školi Vukovar) i Damira Vinkovića (profesor geografije u Osnovnoj školi Mitnica). Oni su na nakon vijećanja donijeli odluku da je Krim Tim 2a bio malo bolji te je postao pobjednik.

Ne smijemo zaboraviti ni navijače koji su pripremili rekvizite te tako bodrili svoje favorite i stvarali dobru atmosferu.

Četvrtoga dana, nakon aktivnosti na lokalnoj i županijskoj razini, na red je došla i gimnazija. Naime, učenici su izradili QR kodove u žuto-plavoj boji, zaštitnoj boji EU. Iza svakoga koda krije se po jedno pitanje vezano uz EU, a pitanja obuhvaćaju aktualnosti, kao i povijesne činjenice o EU. Učenici odgovarajući na pitanja saznaju važne činjenice o EU, a ujedno im se skreće pozornost i na to kako su baš ovi dani posvećeni Europi.

Kao vrhunac tjedna i šećer na kraju došlo je putovanje u Slavonski Brod gdje se održalo obilježavanje Dana Europe pod nazivom #MladiEU2018. Zanimljive rasprave i radionice, poznati voditelji i povezanost sva četiri grada (Krk, Split, Zagreb, Slavonski Brod) u kojima se održavalo obilježavanje, oduševili su učenike. Raznim pitanjima za hrvatske zastupnike u EU Parlamentu učenici su izrazili svoja razmišljanja i pokazali koliko puno znaju o EU.

Svojim zalaganjem i aktivnošću gimnazijalci su se ovoga tjedna potrudili svim građanima Vukovara približiti EU i osvijestiti važnost informiranosti o zajednici kojoj pripadamo.