prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani medijske pismenosti 2020 – na daljinu

U skladu s aktualnom situacijom i mjerama za zaštitu od koronavirusa, nažalost je odgođena većina aktivnosti planiranih povodom 3. Dana medijske pismenosti.

No unatoč tome organizatori pozivaju sve odgojitelje, nastavnike, knjižničare i druge zainteresirane da svoje radionice, predavanja, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti održe u predstojećim mjesecima, kada to bude moguće te da ih obavijeste o novim terminima.

Dok škole i druge ustanove ne rade, pozivaju sve da razmisle o mogućnostima organiziranja aktivnosti posvećenih temama medijske pismenosti na daljinu – u virtualnim učionicama, ili na neki drugi način putem interneta, što neki nastavnici već i rade.

Svi njihovi , namijenjeni različitim dobnim skupinama, dostupni su za preuzimanje u elektroničkom obliku i na temelju njih možete održati webinar ili online sat medijske pismenosti za svoje učenike, ili im zadati neki od zadataka za samostalan rad kod kuće.

Ako se na to odlučite, zamoljeni ste da svoje snimke, prezentacije i druge materijale podijelite i u njihovoj Facebook grupi Medijska pismenost – materijali za edukatore i da ih pošaljete na e-adresu medijskapismenost@aem.hr.

Vještine medijske pismenosti u ovim kriznim trenucima osobito su važne, jer nam mogu pomoći da se zaštitimo od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa, a koje postaju viralne na društvenim mrežama ili se proslijeđuju putem aplikacija za dopisivanje. Uz to, problem je i senzacionalistički pristup nekih medija u izvještavanju o širenju koronavirusa, što je također važno prepoznati i zadržati kritički odmak.

U tom kontekstu preporučuju nastavne materijale Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti i paket edukativnih materijala Fake ≠ fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice.

Budući da će mnoga djeca i mladi, kao i odrasli, u ovom razdoblju provoditi čak i više vremena nego inače uz pametne telefone i računala, odnosno uz različite sadržaje na internetu, društvenim mrežama i platformama za razmjenu videozapisa, kao i komunicirajući putem aplikacija za dopisivanje, važno je pažnju posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju interneta. Tim se temama bave nastavni materijali Sigurnost djece na internetu i elektroničko naslije, Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu te Ljudsko dostojanstvo, vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje.

Među obrazovnim materijalima za preuzimanje nalaze se i drugi korisni materijali za nastavnike i odgojitelje, kao i za roditelje, a objavljivat će i nove materijale pripremljene za 3. Dane medijske pismenosti.