prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dani otvorenih vrata NSK 2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 20. i 21. veljače 2019. godine organizira već tradicionalne Dane otvorenih vrata NSK. Manifestacija će se održati u povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se obilježava 22. veljače, na nadnevak kada je otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata posjetiteljima je omogućen obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati. Obilazak uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, Referentnoj zbirci, čitaonicama, Zatvorenom spremištu, tiskari i knjigovežnici. Za sudjelovanje na Danima otvorenih vrata NSK potrebno se najaviti na e-adresu otvorena_vrata@nsk.hr.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u srijedu 20. veljače u 13 sati, u sklopu Dana otvorenih vrata NSK, održat će se i predstavljanje monografije Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prilikom kojega će biti i izloženi izvorni crteži toga znamenita austrijskog baroknog arhitekta.

Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha (Graz, 20. srpnja 1656. – Beč, 5. travnja 1723.) bili su među prvim listovima uvrštenima iz općega fonda Knjižnice u fond Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu utemeljene 1919. godine, a riječ je o 79 crteža, od kojih su 62 otisnuta u Fischerovu djelu Entwurff einer Historischen Architectur (1721. i 1725.), a koje stručnjaci redovito ističu kao prvi jasno zamišljen, sažet te komparativan pregled povijesti arhitekture.

Monografijom se prvi put u cijelosti predstavljaju preslike neprocjenjive kulturne i znanstveno-istraživačke građe nacionalne i svjetske važnosti, a objavom izdanja svih crteža, nakon stoljeća istraživačkoga rada u fondu Grafičke zbirke, pružaju se nova saznanja o radu toga znamenita arhitekta na hrvatskome jeziku.

Drugoga dana manifestacije, odnosno 21. veljače, u 11, 13 i 15 sati posjetitelji će imati priliku zaviriti u čaroban svijet devete umjetnosti. Radionice pod nazivom U svijetu stripa, posvećene velikanu hrvatskoga stripa Andriji Mauroviću (1901. – 1981.), organizira Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Grafičkom zbirkom NSK, koja ove godine slavi stotu obljetnicu svojega postojanja. U sklopu radionica polaznici će se upoznati s bogatom zbirkom stripovnih crteža Andrije Maurovića koje čuva Grafička zbirka NSK, kao i s postupcima njihove zaštite. Građani, učenici i studenti koji će sudjelovati na radionicama moći će se okušati i u tehnici visokoga tiska na temu stripa. Predviđeno je trajanje radionice sat vremena, broj je mjesta po radionici ograničen na 20, a sudjelovanje je potrebno najaviti na e-adresu otvorena_vrata@nsk.hr, s naznakom prijava za radionicu U svijetu stripa.

Za vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata NSK u predvorju Knjižnice bit će pripremljen i program NSK u digitalnom okruženju, a Knjižnica svojim korisnicima tijekom manifestacije omogućuje i da vrate knjige bez naplate zakasnine.