prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Digitalne knjige na portalima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Iako pandemija COVID-19 za veći dio svijeta trenutačno jenjava, učinci izvanrednih prilika koje su uslijed protupandemijskih mjera zadesile sve djelatnosti, pa tako i djelatnost knjižnica, i dalje su prisutni. Pristup knjižničnim uslugama gotovo svugdje u svijetu tijekom protekla dva mjeseca bio je značajno ograničen, a premda je većina knjižnica sada ponovno otvorena, njihove usluge i građa još uvijek nisu dostupne u punom opsegu.

Potaknuta takvim okolnostima te željom da svojim korisnicima i široj javnosti omogući što potpuniji pristup svojoj građi unatoč još uvijek postojećim ograničenjima u pružanju svojih usluga, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu podsjeća na vrijedan fond digitalnih knjiga dostupan u sklopu portala Knjižnice.

Na portalu Hrvatskog arhiva weba, među čijim sadržajima digitalne knjige čine 24 posto, trenutačno je dostupno gotovo 2000 knjiga. Arhivirane knjige moguće je pretraživati po naslovu, URL-u i ključnim riječima, ali i korištenjem naprednog pretraživanja, koje osim pretraživanja prema ključnim riječima omogućuje i pretraživanje prema razdoblju i formatu (.HTML, .PDF itd.), kao i pretraživanje unutar pojedinog naslova. Također, kako bi korisnici što brže i jednostavnije došli do građe koja ih zanima, arhivirane naslove moguće je pretraživati i prema predmetnim područjima.

Na tematskom portalu Digitalne knjige, uspostavljenom krajem 2019. godine u sklopu portala Digitalne zbirke NSK, između više od tisuću knjiga trenutačno je dostupno 276 naslova prikupljenih obveznim primjerkom. Uz rastući broj suvremenih naslova, preostali dio digitalnih sadržaja čine najvrjednija izdanja hrvatske tiskane baštine iz Zbirke rukopisa i starih knjiga i općeg fonda Knjižnice. Na Portalu se tako mogu čitati prvotisci (inkunabule), glagoljske knjige, djela velikana hrvatske književne i znanstvene baštine kao što Marko Marulić i Ruđer Bošković, stare disertacije Sveučilišta u Zagrebu, knjige o znamenitoj hrvatskoj obitelji Zrinski, ali i knjige za djecu te zabavni romani o Sherlocku Holmesu.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.