prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dodjela nagrade „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“

Zagrebačka Gradska skupština podržala je 19. rujna 2019. prijedlog da se nagrada „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ dodijeli učeniku zagrebačke Industrijske strojarske škole Matiji Ostoiću koji se svojim angažmanom istaknuo u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Matija Ostoić, od školske godine 2019./2020., više nije učenik zagrebačke Industrijske strojarske škole (ISŠ) jer je uspješno položio završni ispit stekavši zvanje CNC operatera. Tijekom obrazovanja u ISŠ-u Matija je doista ostavio trag sudjelovanjem u izvannastavnim aktivnostima. Matija se bavi izradom videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju. Sudjelovao je u projektu “Budi muško, mijenjaj pravila!” koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. 

Videouradak https://www.youtube.com/watch?v=yPugGRZPano, kojeg je snimio o tom projektu, dobio je nagradu Foruma za slobodu odgoja i ostvario brojne preglede na YouTube kanalu ISŠ-a. Matija Ostoić sudjelovao je i u pripremi pitanja i izradi video sadržaja za webinar “Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom.” kojeg je ISŠ pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom “Vukovar” za gotovo 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja. Matija je posebno zaslužan za video “Pet pravila za sigurniji internet” https://www.youtube.com/watch?v=zpN27zFReC0 koji je objavljen i na službenoj Facebook stranici Centra za sigurniji Internet.

Nagrada „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost“ tradicionalno se dodjeljuje na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga  u spomen na Luku Ritza, mladića tragično preminulog od posljedica vršnjačkog nasilja. Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba prof. dr .sc. Drago Prgomet, uručili su Matiji Ostoiću, donedavnom učeniku Industrijske strojarske škole, nagradu „Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”. Osim Matijine obitelji, na svečanu dodjelu nagrade rado su se odazvali ravnatelj ISŠ-a Nenad Pavlinić, Matijina razrednica tijekom srednjoškolskog obratovanja Ružica Miloš i voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić, Matijina mentorica u brojnim projektima.

 

                                     

„Upravo ova nagrada već desetu godinu zaredom promiče toleranciju i školu bez nasilja, a među mladima razvija svijest o jačanju prijateljstva i međusobnog poštovanja. Stoga koristim priliku zahvaliti svim učenicama i učenicima koji se aktivno uključuju u izgradnju društva temeljenog na solidarnosti i prihvaćanju. Svim roditeljima i školama upućujem poruku da nauče svoju djecu da različitosti obogaćuju, a ne uništavaju naš vlastiti identitet.“, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Pavičić Vukičević.

Matiji je nagrada uručena zbog svestranosti, empatije i osjetljivosti za najugroženije te sluha za sprječavanje i preveniranje konfliktnih situacija kao i zbog podizanja svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja.

Nagrada se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.