prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Don’t be a Bully, be a Buddy

Osnovna škola Pantovčak je od 11. do 15. svibnja 2022. godine bila domaćin za 15 učitelja u sklopu Erasmus projekta “Don’t be a Bully, be a Buddy” u kojemu sudjeluje kao partner sa školama iz Francuske, Finske, Grčke, Irske i Češke.

Učenici i učitelji su tako imali prilike upoznati zemlje i škole u zanimljivim aktivnostima koje su pripremili domaćini, učitelji razredne i predmetne nastave, a u kojima su uz co-teaching sudjelovali i učitelji iz gostujućih zemalja. Učenici su se u razgovoru, pjesmi i plesu upoznali s učiteljima iz nekoliko zemalja, a kroz zabavne anti-bullying aktivnosti na takav način odradilo se sve što je planirano projektom. Mobilnost u Zagrebu je druga od šest u nizu mobilnosti koje imaju za cilj sprječavanje vršnjačkog nasilja u školama, a učitelji u projektu zajednički predlažu metode i strategije za prevenciju vršnjačkog nasilja te prenose iskustva iz vlastitih škola, a ujedno uče o tome od zemalja u kojoj gostuju. Atmosfera je u te dane bila dodatno pozitivna i prijateljska, zabava je bila zagarantirana jer je bilo pjesme i plesa, a svim sudionicima je ovo bila odlična prilika da i usavrše svoje jezične vještine. Učitelji iz ranije spomenutih država su ušli u učionice, te su zajedno s učiteljima odradili aktivnosti koje su planirali. Razgovarali su s učenicima o različitim definicijama vršnjačkog nasilja, mitovima i predrasudama nasilja, zašto se nad nekim provodi nasilje, koji su tipovi nasilja među djecom te zašto se uopće nasilje događa.

Za učitelje partnere u projektu je održana i radionica koju je vodio učitelj informatike i mentor, a ujedno i ambasador u projektu ENABLE za Hrvatsku, Danijel Forjan, koji je predstavio prigodne materijale za prevenciju vršnjačkog nasilja iz programa u kojemu je uz našu zemlju, 2016. g. sudjelovalo još nekoliko zemalja iz EU. Program ENABLE za cilj ima sprječavanje svakog oblika nasilja u školama i u slobodnome vremenu. U vrijeme kada je tehnologija napredovala i uz prisutnost društvenih mreža, uz fizičko nasilje sveprisutno je i elektroničko nasilje, Cyberbullying koji na žrtvu utječe duži niz vremena te ostavlja i dugotrajnije posljedice dok se počinitelj krije iza ekrana i ponekad ga je teško pronaći.

Učiteljima je posebno bilo zanimljivo to što su im svi ENABLE materijali javno dostupni online te su besplatni za svakoga tko odluči implementirati program u svoje ustanove, što je i bio jedan od ciljeva ove radionice jer su željeli promovirati materijale zemljama koje možda nisu čuli za ENABLE. Htjelo se pokazati kako su škole u Hrvatskoj intenzivno koristile osmišljene materijale što se pokazalo uspješnim jer je rezultiralo pozitivnu atmosferu u razredima i školama u kojima se program ENABLE primjenjivao. Posebno je učiteljima i učenicima bio zanimljiv dio u kojemu su se predstavili materijali i lekcije za formiranje i rad grupe za vršnjačku potporu koja se također može započeti u školama koje imaju uvjete za to.

Kako bi učiteljima uljepšali njihov dolazak jer je većina njih prvi put posjetila Hrvatsku, bio im je organiziran razgled grada Zagreba, najviše njegovog centra, a prije odlaska su posjetili i NP Plitvička jezera na kojima su se uvjerili u sve ljepote koje pruža naša prelijepa zemlja.