prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Draga Zagorko, sretan 150. rođendan žele ti tvoji Zagorci – Gajevci!

Kako bi obilježili 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke (Negovec kraj Vrbovca, 2. III. 1873. – Zagreb, 30. XI. 1957.), najistaknutije hrvatske književnice i prve hrvatske novinarke, u Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj” u Krapini, školska knjižničarka Suzana Pracaić osmislila je tjedan aktivnosti, posebno za učenike 8. razreda jer je Zagorka na popisu lektire za osmaše.

Kao uvod u obilježavanje obljetnice organizirali su susret s publicistom, g. Marijanom Tenšekom, velikim poznavateljem Zagorkinog života i rada. Izložba književnih djela, originalni sveščići Gordane i Gričke vještice koji su izlazili u Obzoru te brojni dokumenti, novinski članci, novine, plakati, sitni tisak vezan uz Zagorku, prikazani su učenicima tijekom susreta. Glavni događaj bio je glumački performans Dubravke Vidović, predsjednice Društva Marije Jurić Zagorke, pod nazivom “Susret sa Zagorkom”. Performans je ostvaren u suradnji s Gradskom knjižnicom Krapina, kao dio njihovog programa obilježavanja “Mjeseca Marije Jurić Zagorke” uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Krapine.

Budući da su znali da je g. Tenšek veliki poznavatelj Zagorkina života i da je sudjelovao i u snimanju serijala “Hrvatski velikani” Roberta Knjaza o Zagorki, pozvali su ga da im ispriča priču u Marijinom životu. Druženje je realizirano u srijedu, 1. ožujka 2023. godine. Događaju su prisustvovali učenici 8. a, 8. b i 8. c razreda te učiteljica hrvatskog jezika Jasna Leljak, defektologinja Aleksandra Podsečki i ravnateljica Vlatka Družinec. Susret je organizirala i vodila knjižničarka Suzana Pracaić.

Učenici su prvo upoznali tko je g. Marijan Tenšek. Saznali su da je rođen u Zagrebu, a da je osnovnu školu polazio u Lepajcima i Krapini (škola je bila i njegova škola). Završio je Tehničku školu Ruđer Bošković i Višu tehničku školu sigurnosti na radu. Radio je i u Srednoj školi Krapina.

No, ljubav prema kulturi, zavičaju i povijesti zagorskoga kraja usmjerila ga je u istraživanje i samostalno izdavaštvo. Živi u Galovcu Začretskome i vodi izdavačku tvrtku Elektronika-Nakladnik. Surađuje s mnogim znamenitim osobama i intelektualcima, institucijama, muzejima, arhivima, knjižnicama, društvima, umjetnicima…Velik je entuzijast, neumorni istraživač, zaljubljenik u Zagorje, kulturno-povijesnu baštinu zagorskog kraja i svojim izdavaštvom čuva povijest od zaborava.

Vlasnik je mnogobrojnih starih, vrijednih publikacija, prvih izdanja, sakuplja novinske članke, novine, časopise, brošure, kataloška izdanja, razglednice, fotografije… veliko bogatstvo pisane i tiskane zavičajne baštine. Približio im je i upoznao ih sa Zagorkom te objasnio kakve veze ona ima s Krapinom?!
Saznali su da je:
  • Marijin otac, Ivan Jurić u Krapini imao dvije kuće: obiteljsku kuća s vrtom u Draškovićevoj ulici br. 66 (danas Ulica Matije Gupca) i kuću u Gajevoj ulici u kojoj je otvorio 1895. gostionicu – današnji Peharček, i trgovinu dasaka
  • ljubljena Marijina sestra Dragica umrla s 19 godina od tuberkuloze i da je pokopana na krapinskom groblju
  • Marija bila prisilno udata sa 17 godina za tridesetjednogodišnjeg Mađara Andriju Matraja, škrtog željezničkog činovnika i da je jedno vrijeme živjela u zgradi današnje željezničke postaje u Zaboku, ali i u Krapini
  • posebnost informacije koju im je g. Tenšek otkrio jest da je Zagorka u Krapini rodila djevojčicu Kristinu koja je živjela svega desetak sati (dokazi nađeni u varaždinskom arhivu, u knjizi matice rođenih i umrlih)
  • da je velik utjecaj na Zagorku u njenom djetinjstvu provedenom u Zagorju, na Šenjugovu imanju imao Štefan Tenšek, nadglednik vođenja poslova, ali bogat pripovjedač i poznavatelj legendi, koji bi uvečer pričao priče i time poticao Marijina maštanja; taj Štefan Tenšek bio je brat Marijanovog pradjeda
  • da je g. Tešek započeo svoju životnu priču sa Zagorkom 2001. g., zahvaljujući osvojenom 1. mjestu i  nagradi Jutarnjeg lista, javivši se na natječaj “Što mi smeta u mome gradu”, kad je poslao fotografiju tužnog prizora razrušene kuće u kojoj je živjela Marija, na imanju Šenjugovo.

G. Tenšeku pripremili su i iznenađenje. Kakav bi to bio rođendan, da nema rođendanske torte?! Tortu su izradile kuharice Branka Čaušević i Andrijana Frljužec prema izvornom receptu “Lješnjakova torta po receptu Zagorkine majke Josipe” koji je otkrio g. Tenšek te s njim uživali u bogatstvu okusa.

U četvrtak, 02. ožujka 2023. godine, na 150-tu obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke, učenici matične škole 8. a, 8. b i 8. c te 8. š (Područne škole Donja Šemnice) su zajedno s učiteljicama Mirom Benc, Jasnom Leljak, Andrejom Drašković i knjižničarkom Suzanom Pracaić, sudjelovali u programu obilježavanja ‘Mjeseca Marije Jurić Zagorke’ Gradske knjižnice Krapina.

Prisustvovali su umjetničkom performansu Dubravke Vidović “Susret sa Zagorkom”, koji je rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja Zagorkinog života i njezinih djela. Bio je to nastavak priče o Zagorki.