prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Druga Europska informatička olimpijada za djevojke

Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prošle godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka.

Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a ove godine je ovo natjecanje organizirala Turska, gdje su se okupile natjecateljice iz 30 europskih i 15 gostujućih zemalja.

Druga Europska informatička olimpijada za djevojke (European Girls’ Olympiad in Informatics) održava se od 16. do 23. listopada 2022. godine u Antalyi, Turska.

Na ovom natjecanju nastupaju četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoj nastup u reprezentaciji izborile kroz nastupe na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2021. do ožujka 2022.), Državnom natjecanju iz informatike (Vodice, 3.-6. svibnja 2022.) i i izbornim kvalifikacijama za EGOI (19. lipnja 2022.).

Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenice srednjih škola (razred i škola odnose se na šk. god. 2021/2022):

  • SARA LAZARUŠIĆ, 4. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • MARTINA LICUL, 4. razred, Gimnazija Pula
  • LARA SEMEŠ, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • IVA TADIĆ, 3. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

Stručni voditelj reprezentacije je Patrick Pavić, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.

EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.