prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Dva nova časopisa u hrvatskoj znanosti

Hrvatska znanost ušla je u 2022. s dva nova znanstvena časopisa pa je trenutačno na portalu Hrčak u šest znanstvenih područja registrirano 513 časopisa.

Časopis Journal of bioanthropology pojavio se u nakladi Instituta za antropologiju iz Zagreba i planira izlaziti dva puta godišnje. To je interdisciplinarni časopis okrenut istraživanjima u području biološke antropologije, bioarheologije, biomehanike, biomedicine, ergonomije, forenzike, genetike, evolucije čovjeka, molekularne antropologije, javnog zdravlja i srodnih tema.

U prvom broju, uz ine, objavljeni su članci o fenotipskoj povezanosti sedam uočenih osobina kompleksa ruku, o varijacijama među stanovništvom na zapadnoj obali Indije, i o pojavama sifilisa u londonskim dječjim bolnicama od 1852. do 1921.godine.

Novi je i Studentski časopis Novoosnovanog udruženja studenta filozofije (NOUS) Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji objavljuje radove iz područja humanističkih znanosti, s naglaskom na filozofiju. Časopis planira izlaženje jednom godišnje.

U prvom broju objavljeni su, uz ine, stručni radovi o odnosu i vezama pojave i stvari o sebi u Kritici čistoga uma, o Hegelovu prikazu Kantove teorijske filozofije u Predavanjima o povijesti filozofije, te o Kantu, Hegelu i antinomije čistoga uma.

Na Hrčak je za idući tjedan najavljeno postavljanje Nastavničke revije, stručno-znanstvenog časopisa Škole za medicinske sestre “Vinogradska” iz Zagreba. Časopis pokriva područje odgoja i obrazovanje, sestrinstva, biomedicine i zdravstvo i planira izlaziti tri puta godišnje. Objavljivat će članke koji doprinose razvoju obrazovnog sustava, ali i sestrinstva, ističe se. Do sada su izišla dva broja čiji se sadržaj može pronaći za mrežnoj stranici škole.

Hrčak je portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima koji je protekle godine obilježio je 15 godina od pokretanja, kojim je povodom dobio i novo sučelje.

Korisnici imaju otvoreni pristup 513 časopisa, gotovo 20 tisuća sveščića i 250 tisuća radova s cjelovitim tekstom. Također, na mreži je postavljena implementirana COVID-19 stranica koja sadrži radove vezane uz temu COVID-19 iz različitih znanstvenih područja.