prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Edukativni program PoMoZi Da

Zaštita mentalnoga zdravlja djece i mladih sastavni je dio svakodnevnoga rada odgojno-obrazovnih djelatnika jer čak 50% mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života. Učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici uz vršnjake provode najviše vremena tijekom svojega boravka u školi.

Kako bi se pomoglo odgojno-obrazovnim djelatnicima da na vrijeme primijete da pojedini učenik ima nekih poteškoća, da je uznemiren ili pak da pokazuje znatne promjene u svojemu ponašanju te da kako bi takvoj djeci mogli ponuditi pomoć i podršku, osnovan je program PoMoZi Da.

Riječ je o programu kojim se želi pomoći učiteljima i nastavnicima i svim drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima da s učenicima izgrade odnos povjerenja i podrške, da lakše prepoznaju anksiozne ili depresivne smetnje kod svojih učenika s kojima svakodnevno rade, uče ili se igraju, da potaknu učenike s problemima mentalnoga zdravlja na traženje ili prihvaćanje stručne pomoći pomoći te se ujedno želi stvoriti podržavajuća okolina djeci i mladima u kojoj će moći lakše očuvati i zaštiti svoje mentalno zdravlje.

Naime, odgojno-obrazovni djelatnici provode velik dio vremena s djecom i mladima u učenju i igri te su najčešće prvi koji će primijetiti znakove problema u području mentalnoga zdravlja, no vrlo često, kad ih primijete, ne znaju što učiniti ili osjećaju nesigurnost.

Iznimno je važno prepoznati poteškoće mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na poteškoće, uz stručnu pomoć i vodstvo bili dobrog mentalnog zdravlja.

Stoga edukativni program PoMoZi Da ima želju razviti nacionalnu mrežu 3P edukatora – educiranih stručnjaka za mentalno zdravlje iz županijskih zavoda za javno zdravstvo – koji će provoditi edukacije u svojim županijama.

3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći i emocionalne podrške djeci i mladima tijekom neposrednoga razgovora (označava tri osnovna koraka, odnosno elementa toga razgovora koji počinju slovom P – Pristupi, Podrži i Potakni).

Jedan od ciljeva edukativnoga programa PoMoZi Da jest i pomoći odgojno-obrazovnim djelatnicima da prepoznaju moguće znakove razmišljanja o samoubojstvu kod djece i mladih te kako pristupiti i o tome razgovarati, kako pružiti emocionalnu podršku te potaknuti na traženje daljnje pomoći.

Više informacja o programu PoMoZi Da potražite na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.