prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Edukativno-zabavni Dan škole

Tradicionalno, već dvadesetak godina, Dan škole u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar obilježavam se u povodu Međunarodnog dana prava potrošača. Ove godine Dan škole obilježen je 14. ožujka.

To je odgojno-obrazovni dan kada nema klasične nastave već nastavne sate zamjenjuju zanimljiva predavanja, radionice, sportski susreti, kvizovi i slične aktivnosti, a predavači su uglavnom zanimljive osobe izvan škole. Prilika je to da učenici poslušaju i upoznaju i neke druge teme osim onih uobičajenih, školskih, one koje nisu propisane predmetnim kurikulumima, ali se nalaze u međupredmetnim temama. U tim susretima učenici i nastavnici upoznaju zanimljive ljude zavičaja, ali i svoje nastavnike u nekom drugom svjetlu. 

Ovogodišnji Dan škole započeli su u pravom sportskom duhu. Već u 8 sati ujutro sportska dvorana je bila puna. Odigrana je košarkaška utakmica nastavnici – učenici. Usprkos ranom terminu nastavnici i učenici dali su sve od sebe. No, pobijedilo je iskustvo. Pokazan je fair play i pravi sportski duh i srčanost i nastavnika i učenika. Nastavak Dana škole bio je prožet predavanjima te su učenici imali priliku poslušati profesora Daria Malogorskog i predavanje pod nazivom „Suvremena bajka – Dubai i Abu Dhabi“ koji je ispričao niz zanimljivosti o arapskom svijetu, povijest i običajima, kulturi življenja te podijelio osobna iskustva s putovanja u te krajeve u kojima je nedavno boravio. Profesor Malogorski fotografijom i dobrom pričom uspio je prikazati veličinu, raskoš i ljepotu ovih dijelova svijeta.

Psihologinja Nina Plažanin govorila je na temu „Radosti su vrlo jednostavne, a misli previše složene“. Budući da i okruženje utječe na naše raspoloženje, pobrinula se da se učenici osjećaju ugodno i opušteno te je prostor bio lagano zatamnjen i ispunjen mirisom eteričnog ulja za opuštanje i opuštajuće glazbe (piano meditacija). Učenici su se okušali u vježbama disanja i vizualizacije, pokušali su osvijestiti vlastite misli, osobito one automatske negativne misli. Profesorica Plažanin učenicima je ponudila nekoliko jednostavnih i brzih alata/savjeta koji im mogu pomoći da se osjećaju bolje, da se opuste, umire…

Marijana Jurković (Yoga i fitness studio “Namaste“) susret s učenicima posvetila je temi „Mindfulness za teenovce: kako biti ʼno sikerikiʼ u školi i životu općenito?“ Učenici su saznali više o samokontroli, važnosti pravilnog disanja, usredotočenosti na sebe i svoje misli i postupke te su vježbali disanje i radili vježbe propriocepcije, a malo su se i istegnuli. U svakom slučaju, korisno i zanimljivo iskustvo za naše učenike.

Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Bjelovar svake godine rado su viđeni gosti u našoj školi pa su o radu ove važne i vrijedne službe govorili Siniša Atlija i Mario Golem. Uz to, učenici su mogli vidjeti i dio opreme. Tko zna, možda im se netko i pridruži.

Kviz „Tko zna – zna“ ima dugu tradiciju i održava se u školi zadnjih dvadesetak godina. Ove godine sudjelovali su učenici 2. c i 3. c razreda. Kviz su pripremili i vodili profesorica Natalija Konir Ladović i profesor Zoran Atlija. Natjecala su se tri tima, a najuspješniji je bio Tim Boss (Mateo Mančić, Marko Bazmenjak i Valeria Juha). Bravo za sve! Brzo su prošle ove školske edukativno-zabavne aktivnosti, a nastavili su zanimljivim glazbeno-scenskim programom u Domu kulture koji su pripremili učenici i nastavnici škole. Uglavnom, sjajan dan u školi, puno druženja i zabave. Da je barem više takvih dana.