prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Enureza – nekontrolirano noćno mokrenje

Ponekad moju ambulantu obiteljske medicine posjete zabrinuti roditelji s djetetom koje tijekom noći nekontrolirano mokri u krevet. U tom slučaju pažljivo s njima porazgovaram o zdravlju i ponašanju djeteta (učestalosti noćnog mokrenja, količini urina, koliko dugo i kako dijete spava, budi li se nakon mokrenja, hrče li, ima li  dnevne smetnje i dr.), o povijesti njihovih bolesti (obiteljskoj anamnezi) i pitam koliko dijete ima godina. 

Ako nakon pomnog fizikalnog pregleda djeteta nisam ništa uočila, niti saznala bilo što zabrinjavajuće ili alarmantno za zdravlje iz razgovora s roditeljima, pojasnila bih roditeljima da je mokrenje u krevetu djeteta koje je nedavno navršilo pet godina, redovita i normalna pojava. Kako to obično liječnici kažu: relativno bezazlen razvojni poremećaj. 

Ako, međutim, neke pojave upućuju na moguća bolesna stanja, ako ima znakova bolesti, propisujem laboratorijske pretrage mokraće, potom, ako je potrebno, upućujem dijete na specijalistički pregled pedijatru, urologu, a u nekim slučajevima psihijatru ili pedagogu.

Što je enureza?

Prema definicijama u medicinskim knjigama enureza je nekontrolirano, mokrenje bez utjecaja volje, djece starije od pet godina za vrijeme sna u krevetu  (bez organske bolesti) te djece starije od tri godine, tijekom dana. 

Riječ enureza  je latinsko-grčkoga podrijetla, dolazi od lat. enuresis, en + grč. ourein – mokriti. 

Liječnici za noćno mokrenje koriste termin noćna enureza ili noćna inkontinencija.  Inkontinencija je riječ latinskoga podrijetla, a označava tegobu koja se očituje u nemogućnosti kontroliranja nekog zbivanja u organizmu. Za razliku od nehotičnog mokrenja tijekom dana, koje se naziva dnevnom ili diurnalnom inkontinencijom. Općenito govoreći, nekontrolirano mokrenje može biti dnevno, noćno ili stalno, od toga mogu patiti i odrasle osobe, a u ovome članku govorit ćemo o enurezi djece.

Enureza je česta pojava kod  djece. Prema podacima naših pedijatara enureza je zabilježena u 20 posto petogodišnjaka, 10 posto desetogodišnjaka i 2 posto petnaestogodišnjaka. Stopa spontanog nestanka enureze iznosi 15 posto godišnje. Oko 3 posto djece ostaje eneuretično i nakon što odrastu.   

Noćna enureza

Ako je fiziološko sazrijevanje normalno, sposobnost voljnog, kontroliranog mokrenja noću djeca stječu u dobi između 2 i 3 godine, jer ih u tome razdoblju života roditelji uče nadzirati mokrenje. Prema statistikama i iskustvu liječnika, djeca već u dobi između 3 i 4 godine mokre poput odraslih i suha su danju i noću. Ima međutim, djece koja nakon pete godine života tijekom noći, dok spavaju, mokre u krevet. 

Kako nastaje enureza?

Mokraćni mjehur (šupalj mišićni organ koji služi za skupljanje mokraće koju izlučuju bubrezi, lat. vesica urinaria) u ljudskome se organizmu puni i prilagođava sakupljenoj tekućini koju nazivamo mokraća ili lat. urin (urina). Kad se u mjehuru mokraća nakupi u dovoljnoj količini osjećamo želju za pražnjenjem, tj. mokrenjem. U normalnim prilikama pri tome nemamo prisilnog nagona na mokrenje, a ni bilo kakvih neugoda. Mokrenje biva kontinuirano, u jakome mlazu, sve dok se mjehur ne isprazni. Djeca starija od pet godina  normalno mokre 4 do 7 puta dnevno, otprilike svaka dva do tri sata.

Premda je tijekom noći sakupljanje urina u mjehuru smanjeno, mjehur se ipak napuni. Dijete će se u tom trenutku probuditi i voljno pomokriti. Dešava se, međutim, da ponekad mali spavač ne reagira, ne budi se, pa se mjehur sam od sebe počinje skupljati i izbacivati mokraću koja se razlijeva po krevetu. To je, eto, noćna enureza: nehotično mokrenje djece starije od pet godina tijekom sna.     

Nekontrolirano mokrenje dešava se i danju, dok dijete spava ili je budno. Ako dnevne inkontinencije  nisu vezane uz infekcije urinalnog trakta, anatomske abnormalnosti ili psihijatrijske poremećaje, onda nisu tako učestale kao noćne enureze i nestaju znatno prije noćnih inkontinencija.

Što uzrokuje nevoljno mokrenje?

Znanstvenici intenzivno proučavaju enureze jer etiologija (uzroci nastanka i razvoja) još uvijek nije precizno utvrđeni. Uzroci su raznovrsni, najčešće nisu isprepleteni. 

Enureze u djece između 5 i 10 godina mogu biti uzrokovane smanjenim kapacitetom mjehura, dugog i tvrdog spavanja, nedovoljno razvijenog alarmnog sustava u tijelu koje signalizira napunjenost mjehura mokraćom. Tako uzrokovane enureze obično iščezavaju porastom mjehura i osposobljavanjem prirodnog alarma koji javlja potrebu mokrenja.

Enurezu može, među ostalim, izazvati hrkanje, kratkotrajan prestanak disanja ničim prouzrokovan (apneja), disanje kroz usta (u nekim slučajevima uspješan tretman teškoća u disanju može iskorijeniti istodobno nekontrolirano mokrenje), učestala oboljenja uha i sinusa, suho grlo, a uzroci  mogu biti i nasljedni.Ako su roditelji u mladosti bili enuretični tijekom noći, dijete ima 80 posto šansi da se nađe u takvoj skupini.  U djece između 2 i 4 godine, prije nego postignu kontrolu nad mjehurom, enureze mogu uzrokovati: tjeskoba, zabrinutost, nemir, vruća želja da se nešto ostvari, grubo ponašanje roditelja, velike promjene u obitelji (rođenje brata ili sestre, razvod  roditelja), odlazak u vrtić, hospitalizacija, gubitak kućnog ljubimca i sl., osobito ako se radi o tzv. sekundarnoj (regresivnoj) enurezi koja nastaju nakon što je dijete već bilo uspostavilo kontrolu nad mjehurom.  

Kako iskorijeniti enurezu?

Za iskorjenjivanje enureze kod djece osobito je važno djelovanje i ponašanje roditelja.

U razgovorima s djetetom koje nekontrolirano mokri roditelji moraju postupati taktično i strpljivo. Ne smiju koriti dijete i okrivljivati ga, jer dijete jednostavno nije u stanju suzbiti enurezu. To je izvan njegove moći. Osobito je štetno prebacivati djetetu enurezno ponašanje pred osobama izvan najužega obiteljskog kruga, niti ga ismijavati, jer se na taj način dijete može osjećati posramljeno, povući se u sebe i izgubiti samopouzdanje. 

U razgovorima o enurezi valja poticati dijete da samo prati i bilježi broj i vrijeme mokrenja na dječjim crtežima ili njemu razumljivim simbolima, prije spavanja dobro je davati mu manje tekućine, hrabriti ga i poučavati da prati signale organizma koji nagovješćuju pražnjenje mjehura.

Stručnjaci upućuju na različite tehnike koje jačaju i usklađuju rad mišića vezanih uz funkcioniranje mokraćnog mehanizma, učinkovite načine poučavanja djeteta da predvidi potrebu mokrenja i spriječi mokrenje dok je izvan nužnika, stjecanje rutine buđenja i sl. Nažalost, sve te tehnike nisu uvijek uspješne. U pojedinim slučajevima koristi se i alarmni aparat. Detektor urina se postavlja u djetetovu odjeću, a alarmni sat emitira snažan signal za buđenje u trenutku enureze, pa se dijete budi i svjesno mokri u noćnu posudicu ili u nužnik. U velikim gradovima postoje posebne institucije u kojima se na razne načine, posebice igrom, suzbija enureza. 

Na kraju želim podsjetiti da su noćne enureze u djece do pet godina starosti normalna pojava. Ako dijete u toj dobi još uvijek noću mokri nekontrolirano, enureza obično sama iščezava. U kasnijoj dobi roditelji se trebaju angažirati u stvaranju navika i poticanju djeteta da osobnim djelovanjem prinosi suzbijanju inkontinencije. Uvijek strpljivo i s mnogo takta! Razumljivo, moguće je obaviti liječnički pregled djeteta i konzultirati specijaliste za enurezu, osobito ako enurezu prate pojave disfunkcije donjeg mokraćnog sustava (povećana ili smanjena frekvencija mokrenja, slab mlaz, kapanje iza mokrenja, hitan nagon na mokrenje,  bol u genitalijama i sl.). Naravno, ako se uoče znaci koji upućuju na neku bolest treba odmah posjetiti liječnika obiteljske medicine , pedijatra ili urologa.  Primjerice, neugodno i bolno mokrenje može biti simptom upalne ili druge bolesti mokraćnog sustava, pojave bubrežnih kamenaca i dr. 

Liječnik će propisati terapiju i lijekove.

 

Srdačno vas pozdravlja vaša obiteljska liječnica

Dr. Diana Kostanjšek

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.