prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ KA2 Projekt “Make a smart choice”

Srednja škola Mate Blažine Labin bila je domaćin prve mobilnosti projekta u okviru programa Erasmus+: Ključna aktivnost 2: Školska partnerstva pod nazivom „Make a smart choice“.

Nositelj projekta je Srednja škola ITIS “S. Cannizzaro”, Catania iz Italije. Osim Italije kao glavnog koordinatora, u projektu kao partneri sudjeluju još osim Srednje škole Mate Blažine Labin i škola iz Peiraiasa, Grčke “1 epal Peiraia“ te Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice u Turskoj.
Projekt traje 24 mjeseca, od 1. rujna 2018. godine do 31. kolovoza 2020. godine. Koordinatorice projekta za Srednju školu Mate Blažine Labin su Sandra Juran, prof. biologije i kemije i Laura Kokot, prof. matematike i informatike. Ciljevi ovog dvogodišnjeg projekta su stjecanje osnovnih vještina i kompetencija potrebnih za povećanje zapošljivosti učenika, davanje smjernica u izboru njihovog budućeg zanimanja, kao i poboljšavanje jezičnih i IKT kompetencija. 

Od 19. studenog do 23. studenog 2018. godine učenici Srednje škole Mate Blažine Labin – Anđelika Licul, Elena Miletić, Rea Žigant, Anamaria Šumberac, Leonarda Giannini, Chiara Golja, Paola Franković, Vanesa Aničić, Ana Mežnarić, Anika Budanko, Natali Juretić, Stefani Ilić, Katerina Zulijani, Dora Milevoj, Ana Elena Zustović, Nika Janko, Maria Carmen Belušić Gonzalez, Antonia Turković, Irina Zupičić, Karlo Frankola, Teo Rocco, Filippo Bubić  i Mateo Dobrić su s nastavnicama Laurom Kokot i Sandrom Juran sudjelovali na prvoj, od ukupno četiri mobilnosti u sklopu međunarodnog projekta Erasmus+ KA2 “Make a smart choice”.
Srednju škola ITIS “S. Cannizzaro”, Catania iz Italije predstavljalo je devetoro učenika i četiri profesora. Školu iz Peiraiasa, Grčke “1 epal Peiraia“ predstavljalo je osam učenika i dva profesora, te Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice u Turskoj zastupalo je sedmero učenika i tri profesora.

Prvi radni dan započet je u matičnoj školi riječima dobrodošlice ravnatelja Čedomira Ružića koji je i predstavio školu, njezine resurse i projekte na kojima rade učenici i nastavnici škole. Pritom je simultano prevodila prof. Karla Golja Milevoj koja uz prof. Anom Paliska čini nastavnički tim Srednje škole Mate Blažine. Zatim su uslijedila izlaganja timova škola u vidu prezentacija učenika uključenih u projekt, te video uradaka kojima su učenici predstavljali svoje škole i gradove iz kojih dolaze. U nastavku je odrađena evaluacija pristiglih loga (svaka je zemlja predstavila dva loga), a u tom je natjecanju pobjednički bio hrvatski logo kojeg je izradila učenica Rea Žigant. On je sada službeni logo projekta koji će biti sljedeće dvije godine na svim dokumentima i radovima učenika. U prostorima Gradske vijećnice sve sudionike projekta primila je gospođa Vesna Blažina Hatić, koordinatorica projekta Labin Zdravi grad koja je govorila o raznim sadržajima i projektima kojima grad Labin nastoji poboljšati kvalitetu života svojim stanovnicima, kako starije, tako i mlađe dobne skupine. Učenica Elena Miletić predstavila je uspješan rad Gradskog vijeća mladih, a Teo Rocco dao uvodno izlaganje o izradi prezentacija kao obliku javnog nastupa. U suradnji s Udrugom Alfa Albona provedena je i radionica o javnom nastupu u prostorima Gradske vijećnice pod vodstvom gospođe Renate Kiršić. U izradi je sudjelovala i dugogodišnja članica udruge Ana Tavić.

Prva mobilnost uključila je i posjete obiteljskim gospodarstvima koja njeguju tradicijska zanimanja i tvrtkama gdje su bila organizirana predavanja o samim tvrtkama, njihovim zaposlenicima, načinu zapošljavanja te suradnji s lokalnom zajednicom. Sudionici su također mogli razgledati Gradski muzej Grada Labina uz vodstvo kustosa Vedran Kosa te mjesto Gračišće i gradove Pulu i Rovinj.

Učenici su radeći u međunarodnim skupinama koristili vještine timskog rada na izradi e-brošure “Kako pronaći posao?” pod stručnim vodstvom gospođe Renate Kiršić iz Udruge Alfa Albona. 

Posljednji radni dan protekao je svečanim zatvaranjem projektnog sastanka, dogovorom za glavne smjernice sljedećeg susreta u Turskoj i evaluacijom svih članova timova. Učesnici projekta dobili su certificate o prisustvovanju skupu, a voditelji timova lijepe poklone Likovne grupe Srednje škole Mate Blažine pod vodstvom profesorice Alide Blašković Koroljević. Valja naglasiti da su projekt “Make a smart choice” podržale i članice tima MilleniDREAM, Lara Hamer, Antonia Obrvan i Bruna Tomšić, inače učesnice konferencije Clinton Global Initiative u Chicagu. One su, samo za ovu mobilnost, izradile video s presjekom njihova rada, odgovorima na pitanja učesnika ovog projekta i planovima koje imaju za budućnost. Taj bi projekt, kad zaživi trebao pomoći mladima u Hrvatskoj da lakše pronađu posao.
Susret su zatvorili glazbenim točkama Rafael Santaleza, Jona Ljuna, Stela Dermit i Stefano Datos koji su sudjelovali i na otvaranju projektnog sastanka.