prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ KA229 projekt “Media Smart Citizens of Future”

Srednja škola Ban Josip Jelačić u Zaprešiću zajedno s partnerima iz Italije, Litve, Portugala i Turske započela je svoj Erasmus+ KA 229 projekt “Media Smart Citizens of Future”.

Nakon jednogodišnjih online događanja vezanih uz medijsku pismenost u sklopu projekta, učenici i nastavnici škole konačno su dobili priliku sudjelovati i na prvoj mobilnosti u sklopu projekta i uživo upoznati većinu partnera. Italija nažalost, zbog pandemije, nije mogla uživo prisustvovati mobilnosti koja je održana u Alytusu u Litvi. Prvu mobilnost odrađena je u drugoj polovici listopada (od 17. do 23.listopada) u Srednjoj školi Adolfo Ramanausko-Vanago gymnasium koja je ujedno i nositelj projekta. Školu predstavljalo je pet učenika: Jan Holjevac, Danijela Kraljik, Lara Laus, Marija Mikuljan i Nika Tomljenovići tri nastavnice: Željka Brezni, Ankica Šarić i Zvonimira Špoljar. Pod nazivom “Fake News Fighters” učenici su u sklopu mobilnosti učili kako prepoznati te kako se “boriti” protiv lažnih vijesti.

Prvi su dio dana uvijek provodili u školi, radno: prezentirali zemlje, gradove i škole, pronalazili sličnosti i razlike, a učenici su škole iskoristili priliku kroz Kahoot provjeriti znanje partnera o Hrvatskoj. Najbolji su nagrađeni unikatnim suvenirom škole, Banovim brkom. Nakon međusobnog upoznavanja, učenici su se ozbiljno pozabavili temom lažnih vijesti. Najprije su predstavili primjere lažnih vijesti iz svojih zemalja, zatim u međunarodnim timovima istraživali kako prepoznati lažne vijesti te su na kraju izradili brošuru “How to Spot Fake News” kao i e-časopis o cjelokupnom iskustvu mobilnosti u Litvi. Nastavnici su također aktivno sudjelovali držanjem radionica za učenike. Hrvatski tim je održao radionicu “Spotting Fake News” za učenike, a s nastavnicima je podijelio svoje iskustvo vođenja nagrađivanog eTwinning projekta “Creativity with Poetry” (COMET, European Quality Label).

Drugi je dio dana uvijek bio rezerviran za razgledavanje grada (Alytus, Kaunas, Trakai i Vilnius) koje nikada nije bilo samo razgledavanje. Kroz različite online i uživo igre, učenici su učili o povijesti i kulturi domaćina. Također su se susreli i s novinarima iz lokalne radio prostaje koji su im govorili o svojim iskustvima s lažnim vijestima. U Zaprešić su se vratili obogaćeni novim znanjima, iskustvima i prijateljstvima i željni da sve to podijele s učenicima i nastavnicima škole, ali i šire. Sljedeća je mobilnost planirana je za ožujak 2022. godine u Lisabonu u Portugalu, a tema mobilnosti bit će reklame. Vesele se novom susretu s partnerima.