prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ projekt “Robots for STEM”

Osnovna škola Augusta Šenoe iz Zagreba projektni je partner u provedbi Erasmus+ projekta “Robots for STEM: building, teaching and learning”. Sredinom studenog održana je prva mobilnost u Joniškisu u Litvi, a u tijeku su pripreme za mobilnost koja će se održati u Zagrebu.

Prije više od godinu dana započele su aktivnosti Erasmus+ projekta u kojem je škola jedan od partnera, a zajedno sa školama iz Portugala, Turske, Litve i Italije te obrazovnim organizacijama iz Velike Britanije i Portugala. U realizaciju projektnih aktivnosti uključene su Vesna Belošević, Ivana Sauha, Ivona Zdunić i Sanja Kovačević. Ciljevi projekta su izraditi mobilni robotski komplet STEMI namijenjen djeci u dobi od 10 do 13 godina te napraviti interdisciplinarni nastavni alat koji se može izravno primijeniti na kurikulum.

Iako je pandemija onemogućila nekoliko susreta i sastanaka uživo, uspjeli su se na daljinu svi upoznati i redovito razmjenjivati iskustva kao i dogovarati buduće aktivnosti i suradnju. Srećom, prvi međunarodni susret uspješno je realiziran. Kolegice Sanja Kovačević i Vesna Belošević otputovale su u studenom 2021. godine u grad Joniškis u Litvi gdje su boravile pet dana i s ostalim partnerima usavršavale znanja o radu i programiranju robota kroz teoriju i praksu. Susretu je prethodilo sastavljanje robota STEMI koji je također “otputovao” u Litvu i “susreo se” s robotima iz ostalih zemalja partnera. Kolegice Sanja i Vesna također su imale priliku upoznati se s kulturnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i životom u toj prelijepoj zemlji.

Pri povratku u Hrvatsku kolegica Sanja Kovačević počela je diseminaciju provedenih aktivnosti u projektu te je iste uspješno prezentirala na stručnom skupu Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba i na Županijskom stručnom vijeću učitelja Tehničke kulture grada Zagreba. Projekt “Robots for STEM” ima ERASMUS oznaku KA201, što označava sudjelovanje učenika. Kako bi učenike pripremili za sudjelovanje tijekom ove školske godine, kolegica Kovačević održava radionice izrade, podešavanja i programiranja STEMI-a. Prema planu projekta do rujna 2022. godine u pripremi su mobilnosti u Italiji, Turskoj i Portugalu, na kojima će sudjelovati i učenici te zajedno sa svojim vršnjacima stjecati nova iskustva u radu s robotima.

Sljedeći susret partnera održat će se u školi u drugoj polovici siječnja 2022. godine.  U različitim aktivnosti projektni partneri će stjecati nove kompetencije u programiranju robota, koristiti aplikacije za 3D modeliranje i 3D ispis te osmisliti pravila robotičkog natjecanja. Planirano je i dovršavanje priručnika za učenike i priručnika za učitelje. Za goste pripremaju i bogat program upoznavanja sa školom, brojnim znamenitostima i zanimljivostima Zagreba i Republike Hrvatske.