prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ tim OŠ Sveti Petar Orehovec bio na razmjeni u Poljskoj

Najviša ocjena u Poljskoj nije petica nego šestica, a poljski učenici imaju građanski odgoj te po 4 sata tjelesnog odgoja tjedno. Devet članova Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec, te i još brojne druge pojedinosti o poljskom školstvu imalo je prilike doznati tijekom učeničke razmjene u Poljskoj održane od 24. do 28. rujna 2018. godine.

Učenička razmjena održana je u sklopu projekta “Small step for film, a big one for European citizen ship” (“Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo”) kojem su najvažniji ciljevi povećati vidljivost školskog filma i kompetencije učenika na području medijskog i građanskog odgoja.

Kako je projekt vezan uz medijski i građanski odgoj, domaćini  iz Poljske škole iz mjesta Dzikowiec su učenicima iz OŠ Svetog Petra Orehovca (koordinator partnerstva) i partnerskih škola iz Italije i Španjolske pripremili radionice vezane uz oba područja. Prvi dan u etno selu u mjestu Kolbuszowa, Erasmus+ timovi svoje znanje o filmu iskušali su prirodi. Naime, dobili su  karte s lokacijama etno sela na kojima su ih čekala pitanja o filmu.

Na drugoj filmskoj radionici dva predstavnika produkcije Kinoamatorksie.pl učenike su poučili nekim pojedinostima o svjetlu u filmu i pripremi sugovornika za dokumentarni film. Poslastica za učenike bio je posjet jedinom Muzeju kinematografije u Poljskoj. Muzej se nalazi u gradu Łódźu, sjedištu poljske filmske industrije, u čijim su studijima snimali i slavni redatelji Roman Polanski, Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski…
 


 

Uz kamere iz različitih razdoblja filma u Muzeju su učenici imali prilike vidjeti i kako su se nekad montirali filmovi. Oduševile su ih i lutke iz nekih od najpoznatijih poljskih animiranih filmova, među kojima su i čuveni Bolek i Lolek. Uz film je bio vezan i posjet filmskom setu vrlo poznate poljske serije Don Mateo.

Jedna od radionica bila je posvećena sigurnosti na internetu, a o diskriminaciji i toleranciji učili su u Muzeju Kardynała Adama Kozłowieckog, u mjestu Huta Komarowska. Na toj su radionici prezentirali i kod kuće pripremljene prezentacije o najdiskriminiranijim skupinama u svojim zemljama te likovne radove na temu diskriminacije.

 

O diskriminaciji i holokaustu učenici su puno doznali prilikom posjete koncentracijskom logoru Auschwitz u kojem je stradalo oko 1.100.000 ljudi.

Ponešto o Poljskoj povijesti, kulturi i tradicji Erasmus+ timovi partnerskih škola naučili su prilikom razgledanja Krakowa te u muzeju u Sandomierzu, gdje su posjetili i tunele ispod središta grada. Zahvaljujući tunelima stanovnici tog krasnog grada spasili su se od Tatara.

U etno selu u  mjestu Kolbuszowa upoznali su tradiciju lončarstva, a neki od učenika i sami su na lončarskom kolu izradili male posude koje su ponijeli kućama za uspomenu.

Svoje znanje o Poljskoj sudionici razmjene su imali prilike pokazati na Kahoot kvizu u školi u mjestu Wilcza Wola, gdje ih je oduševilo školsko igralište s atletskom stazom. To igralište i novo krilo škole financirano je iz EU fondova. Table s oznakama financirano iz EU fondova uočili smo još na nekoliko škola, u etno selu te na vatrogasnom domu u Dzikowiecu. Naši domaćini spomenuli su nam da se Poljska dobro snašla u povlačenju novca iz fondova EU te da se u 14 godina otkako je Poljska u EU obnovilo puno škola, vrtića, cesta…

Da im sve uz EU puno znači pokazali su i čelnici općine Dzikowiec koji su nas primili u svojim prostorima te su prisustvovali završnoj svečanosti razmjene.

Glavni rezultati projekta “Small step for film, a big one for European citizen ship” (“Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo”) bit će filmovi i radionice za građanski odgoj. Dio pripremljenih radionica i filmova već je dostupno na repozitoriju projekta, a svi zainteresirani mogu ih pogledati i preuzeti s mrežne stranice https://erasmusrepository.wordpress.com/