prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Erasmus+ Young Entrepreneurs in Action

Razvoj poduzetništva i financijske pismenosti učenika u osnovnoškolskom obrazovanju temeljni je cilj međunarodnog projekta Erasmus+ Young Entrepreneurs in Action kojem je glavni koordinator I. Osnovna škola Čakovec, a partneri OŠ Vežica iz Rijeke, Masarykova zakladni skola a materska skola Velka Bystrice iz Velka Bystrice (Češka), Agrupamento de Escolas de Vale de Ovil iz Baiaoa (Portugal), Akcansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu iz Istanbula (Turska) i Istituto Comprensivo Carducci Paolillo iz Cerignole (Italija).

Učitelji i stručni suradnici iz svih partnerskih škola razmijenjuju iskustva, razvijaju obrazovne sadržaje i osnažuju suradnju kako bi na kreativan i inovativan način razvili jednu od temeljnih pismenosti za razvoj modernog društva: financijsku pismenost. Kroz raznolike aktivnosti učenici razvijaju svijest o važnosti odgovornog ponašanja prema svim dobrima kojima raspolažemo, važnosti štednje, dijeljenja i ponovne upotrebe stvari.

Učitelje i učenike potiče se na aktivan pristup u razvoju poduzetničkog duha i razvoju poduzetničkih kompetencija. Učitelji se kontinuirano senzibiliziraju za uvođenje novih metoda poučavanja primjerenih za stjecanje poduzetničkih vještina. Razvoj poduzetničkih kompetencija odvija se kroz radionice u kojima učenici osmišljavaju i izrađuju vlastite proizvode i usluge, upoznaju poduzetničke pojmove, razvijaju temeljne poduzetničke vještine, uočavaju veze i odnose u tijeku proizvodnje, prate tijek novca, osmišljavaju marketinšku kampanju.

Stečena znanja, vještine i iskustva redovito se izmjenjuju između partnera kako bi se izradili zajednički scenariji učenja, e-tečaj i drugi obrazovni materijali koji će se i u budućnosti koristiti nakon završteka ovog dvogodišnjeg projekta.

 

Mobilnosti učenika su sastavni dio ovakvih projekata. Prva kratkoročna razmjena učenika u projektu Erasmus+ YEA održala se u Italiji u partnerskoj školi u Cerignoli. Učenici i učitelji iz pet gostujućih partnerskih škola upoznali su školu , metode i načine rada u toj školi, kulturu, povijest i tradiciju Apulije. Posebnost ove škole je njegovanje glazbe i razvoj ljubavi prema glazbi kroz učenje sviranja raznovrsnih instrumenata, stvaranje vlastitih glazbenih djela, izvedbe koncerata školskog orkestra. 

Svi učenici učili su svirati različite instrumente, stvarati glazbu uz pomoć računala te razvijati poduzetničke vještine u kulturi upravo u gradu u kojem je nastala i po prvi put izvedena opera Cavalleria rusticana. Apulija je poznata kao žitnica Italije, po uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. Svi sudionici ovog susreta posjetili su muzej žitarica i naučili izrađivati tradicionalne kolačiće imena tarali. Posjetili sukolade u Andriji i naučili izrađivati čokoladne praline. Posjetili su bajkovito mjesto Alberobelo, kraljevsku palaču u gradu Caserta i drugo.