prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski dan jezika u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić

Prigodom obilježavanja Europskog dana jezika u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću otvorena je izložba učeničkih digitalnih postera na temu gradova iz zemalja čije jezike učenici uče.

Izložba je rezultat dvogodišnjeg projekta naše škole vezanog uz izvannastavnu aktivnost pod nazivom “Sekcija za poticanje višejezičnosti” kojoj je cilj promicanje učenja što više stranih jezika (u skladu s preporukama EU komisije), upoznavanje različitih zemalja i kultura, razvijanje vještina 21. stoljeća kroz projektno učenje, uporabu digitalnih kompetencija, međupredmetnih kompetencija i tzv. “mekih” vještina. U okviru redovne nastave, ali prije svega tijekom fakultativne nastave, iz engleskog, njemačkog i talijanskog jezika učenici izrađuju različite projektne zadatke kako bi bolje upoznali kulturu i običaje zemalja vezanih uz te strane jezike. U projekte su uključeni učenici svih generacija od prvog do četvrtog razreda. Oni učenici koji nastavljaju učenje stranog jezika iz osnovne škole (nastavljači), ali i oni koji jezik tek počinju učiti u srednjoj školi (početnici).

Učenici izradom projektnih zadataka bolje upoznaju zemlju čiji jezik uče, a kroz izložbe svih uradaka i zajedničke prezentacije doznaju podatke o drugim zemljama i kulturama, potiče ih se na učenje što više jezika, na toleranciju, otvorenost i želju za upoznavanjem novih običaja. Tijekom protekle godine teme projekata bile su vrlo raznovrsne – od Dana zahvalnosti, Božićnih običaja do Haiku poezije za Valentinovo. Jedan od projektnih zadataka bio je i da učenici istraže gradove pojedinih zemalja i o njima izrade digitalne postere u aplikaciji Canva na koje su u obliku QR koda dodali i zvučni zapis izrađen u aplikaciji Vocaroo na jeziku koji uče. Postere su učenici tijekom godine izrađivali na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a zatim su ih objedinili u izložbu postavljenu u hodnicima škole kako bi obilježili Europski dan jezika. Učenici su svoje radove time učinili dostupnim i ostalim učenicima škole koji izložene postere mogu pogledati, pomoću svojih pametnih telefona skenirati QR kodove na posterima i slušati zvučne zapise na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku o izabranim gradovima.