prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski gosti za Dan Europe

U OŠ Matije Gupca Gornja Stubica različitim se aktivnostima već niz godina obilježava 9. svibnja kao Dan Europe. Prezentacije, plakati, štandovi sa suvenirima, glazba, ples, skečevi, pa čak i za tu prigodu posebno spremljena jela i poslastice prošlih su godina u jednom danu dočaravali bogatstvo različitosti europskih kultura.

No, ove su godine Dan Europe pomogli obilježiti pravi europski gosti. Učenici i učiteljice Osnovne šole Križevci pri Ljutomeru doputovali su posebno na ovaj dan kako bi izveli predstavu Pametni sodnik kojom su uspješno nastupili na slovenskom regionalnom natjecanju školskih dramskih družina pod vodstvom svoje učiteljice Katje Koroša. 

Priča o ovoj predstavi ima i zanimljivu povijest. Naime, u siječnju ove godine nekoliko je učenica OŠ Matije Gupca boravilo u OŠ Križevci na manifestaciji Noč branja kada su zajedno sa slovenskim đacima izrađivale kostime, scenografiju i rekvizite baš za ovu predstavu. Nakon toga slovenski su đaci dramatizirali i uvježbali predstavu. Kako su izvedbi predstave prisustvovali učenici od 2. do 8. razreda, za neke je ovo bila prva prigoda da uživo čuju slovenski jezik, ma koliko to odraslima čudno zvučalo. Za male je glumce, s druge strane, ovo bio prvi međunarodni nastup. Valja naglasiti da su se odlično snašli, štoviše, druženje s domaćinima pri obilasku Gornje Stubice, u pauzama predstava i nakon ručka bila je prigoda za sklapanje novih prijateljstava.

Za prijatelje nije važno iz koje zemlje dolaze i koje su nacionalnosti već su važni zajednički trenuci druženja. Gradeći mostove povjerenja i međusobnog razumijevanja najbolje se pridonosi jedinstvu i zajedništvu svih ljudi dobre volje, na dobrobit budućih naraštaja za koje želimo samo da žive sretno i u miru, u Europi, ali i u cijelom svijetu.