prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski tjedan programiranja od 7. do 22. listopada slavi peti rođendan: pripremite se, sudjelujte i naučite stvarati programiranjem!

Europa poboljšava digitalne vještine svojih građana – peto izdanje Europskog tjedna programiranja održava se od 7. do 22. listopada 2017. Svi zainteresirani su pozvani da se pridruže proslavi i nauče se izraziti programerskim jezikom. Sudionici se mogu okušati u stvaranju aplikacije, igre, web-mjesta, interaktivne priče ili u sastavljanju hardvera ili pokretanju robota. 

Moguće je organizirati događanja posvećena programiranju za roditelje, djedove i bake, prijatelje, djecu ili kolege kako bi bolje razumjeli digitalni svijet i u njemu sudjelovali. Po prvi puta Europski tjedan programiranja u Hrvatskoj provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i ministrice dr.sc. Blaženke Divjak. 

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koju vode volonteri, koji u ulozi ambasadora Tjedna programiranja u svojim zemljama promiču programiranje, računalno razmišljanje i s time povezane aktivnosti. 

Cilj je inicijative pokazati kako programiranjem realizirati vlastite ideje, povećati vidljivost programiranja i okupiti motivirane osobe u cilju zajedničkog učenja. Svatko može organizirati događanje povezano s Tjednom programiranja (škole, neprofitne organizacije, poduzeća, knjižnice, programerski klubovi) i uvrstiti ga na zemljovid na mrežnoj stranici http://codeweek.eu koja služi kao katalog inicijativa u području programiranja.

U okviru inicijative Tjedan programiranja od 2013. organizirano je više od 33 000 događanja posvećenih programiranju u više od 50 zemalja u Europi i izvan nje. Od više od milijun sudionika 2016. njih 46 posto bile su žene i djevojke. 

Sudjelovanje u tjednu programiranja moguće je na sljedeće načine: 

  • Organiziranjem vlastitog događanja posvećenog programiranju i uvrštavanjem istoga na zemljovid! 
  • Proučavanjem Vodiča u sedam koraka i videovodiče; neki su dostupni i na hrvatskom. 
  • Za sve koji nemaju računalo moguće je sudjelovanje u izvanmrežnim aktivnostima, kao što je CodyRoby
  • Proučavanjem zemljovida s događanjima u okviru Europskog tjedna programiranja i sudjelovanjem u događanju posvećenom programiranju
  • Obraćanjem ambasadoru Tjedna programiranja u svojoj zemlji
  • Dijeljenjem informacija na Facebooku i Twitteru
  • Sudjelovanjem u izazovu – Tjedan programiranja za sve (CodeWeek4All challenge) – moguće je pozvati svoju školu da prihvati izazov i sve učenike uključi u događanja posvećena programiranju te tako od Europske komisije dobije Pohvalnicu za programersku pismenost. 

Kontekst 

U okviru jedinstvenog digitalnog tržišta Europska komisija promiče razne inicijative usmjerene na poboljšanje digitalnih vještina radne snage i građana, primjerice u okviru Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta i Europskog tjedna programiranja. Komisija podržava komunikacijske aktivnosti i dvaput godišnje organizira sastanak ambasadora Tjedna programiranja. I drugi partneri pružaju druge oblike potpore. Primjerice, Google će ove godine dodijeliti sredstva za inovativna događanja namijenjena djeci u dobi od 5 do 18 godina. 

Više informacija moguće je saznati na: