prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival povijesti Kliofest 2023.

U NSK je otvoren deseti, jubilarni Festival povijesti Kliofest, na kojem će, tijekom četiri dana održavanja, povjesničari i ljubitelji povijesti moći sudjelovati u raspravama na čak jedanaest okruglih stolova, poslušati rezultate istraživačkih projekata na nekoliko znanstvenih tribina, uživati u brojnim predstavljanjima knjiga kao i pogledati pet zanimljivih izložaba.

Tijekom Kliofesta održava se i sajam knjiga s povijesnom i srodnom tematikom na kojem će se knjige prodavati po sniženim cijenama.

Iz bogatog programa izdvajamo dva okrugla stola posvećena kulturi sjećanja: prvi sjećanju na Seljačku bunu 1573., a drugi kulturi sjećanja u jugoistočnoj Europi kao i okrugli stol o problematici intelektualne povijesti žena.

Brojna su i predstavljanja knjiga, a među njima i nedavno objavljene mađarske knjige o povijesti Hrvatskog sabora.

Od zanimljivih izložaba izdvajamo izložbu o Gubecu kao razbojniku ili velikanu, izložbu o stotinu godina slavonskobrodskog industrijskog giganta Đure Đakovića te izložbu o slavnoj zagrebačkoj mladoj glumici Lei Deutsch i njezinoj tragičnoj sudbini.

Festivalu nazvanom prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o bitnim pitanjima struke i općenito njihova mjesta i položaja u društvu. U sklopu Festivala bit će dodijeljene i nagrade za doprinos historiografiji.

Organizatori Festivala su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Udruga Kliofest, a suorganizatori su Hrvatska matica iseljenika, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljska kulturna udruga „Mikołaj Kopernik“, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Sudjelovanje na Kliofestu je slobodno i besplatno, a cjelokupan program Festivala prenosit će se uživo na YouTube kanalu Kliofesta.