prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Filozofija (Preporuka)

Hrvatski oblik riječi filozofija dolazi od grčkog “filosofia”. Riječ je skovana od “filia” (prijateljstvo, ljubav), “filos” (prijatelj, ljubitelj), “sofia” (mudrost) i “sofos” (mudrac). Filozofija je dakle, u svom osnovnom značenju, “ljubav prema mudrosti” ili “ljubav spram mudrosti”, a filozof je onaj koji iskazuje osobitu žudnju za mudrošću.

Filozof iskazuje žudnju za mudrošću, ali ne tvrdi da posjeduje mudrost. On se ne zadovoljava nijednim odgovorom kao konačnim, on uvijek iznova postavlja pitanja. Zato se kaže da je filozofija kao takva kritička djelatnost, iako pojedini filozof može biti i dogmatičan u obrani nekih teza ili nekog posebnog učenja odnosno posebne “filozofije”.

Gornji kratki opis daje osnovnu predodžbu što filozofija jest, pri čemu su, koliko je to moguće, zahvaćena različite filozofske škole i pravci. Svako dublje razglabanje o filozofiji nužno bi vodilo u izlaganje neke posebne filozofije, kao što se obično događa u knjigama naslovljenim Uvod u filozofiju ili slično. Zbog toga početnicima koji žele upoznati filozofiju kao znanost preporučamo povijesni pristup, tj. upoznavanje filozofije kroz pravce koji su se kroz povijest izmjenjivali, počevši od antičke filozofije sa Platonom i Aristotelom, preko patristike, Descartesa, Kanta, Hegela, sve do filozofije egzistencije modernog doba.

Za svako razdoblje povijesti karakterističan je novi pogled na život i svijet, obično različit od uvriježenog dotadašnjeg stava. Zbog toga u povijesti filozofije postoji toliko pravaca i neslaganja među pojedinim filozofijama. 

Da biste kao srednjoškolci sebi mogli približiti tako veliko i opsežno područje znanosti, preporučamo vam knjigu koja je mnoge osvojila na prvi pogled te rasvijetlila to „mračno“ i „teško“ područje.

Radi se o knjizi Josteina Gaardera „Sofijin svijet“. Bivši srednjoškolski profesor filozofije Jostein Gaarder jedan je od najpriznatijih norveških pripovjedača.  Njegovo djelo “Sofijin svijet”, objavljeno 1991., vrsta je odgojnog romana koji je vrlo brzo postao europski hit. Riječ je o romanu u kojem se povijest filozofije povezuje s pričom o Sofiji i Hildi. U društvu četrnaestogodišnje Sofije proći ćemo kroz seriju nastavnih jedinica i upoznati ili ponoviti povijest filozofije na vrlo originalan, čitljiv i zabavan način. Povijest filozofije prikazuje se kroz cjeline tako da autor kreće od samih početaka antičke filozofije i nastavlja sve do filozofije modernog doba na jedinstven način razumljiv početnicima, a zanimljiv i onima koji su u filozofiju duboko zagazili.

Knjigu posebno preporučujemo srednjoškolcima koje je filozofija osvojila na prvi pogled, možda im se čini kompliciranom i teškom, ali svejedno intrigantnom znanošću koja je temelj svakog ljudskog promišljanja i znanja. Ukoliko želite malo dublje zagaziti u svijet promišljanja ljudske spoznaje i postojanja, preporučamo da za početak pročitate ovu zanimljivu knjigu, a nakon toga…