prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Finalni susret projektnih timova u Cavnicu, Rumunjska

Od 18. do 24. svibnja 2014. godine članovi projektnog tima Srednje škole Bedekovčina sudjelovali su na zadnjem susretu projektnih timova Comenius projekta „EU Teens In Search of New Role Models“ u Cavnicu u Rumunjskoj. Bio je to finalni susret dvogodišnjeg projekta tijekom kojeg su nastali kriteriji odabira uzora mladih i predstavljeni prezentacijama, intervjuima i kratkim video-isječcima novi lokalni, nacionalni i svjetski uzori.

Prisustvovali smo Kongresu projekta tijekom kojeg smo scenski predstavili jednog od naših novih svjetskih i nacionalnih uzora –  Florence Nightningale i Janicu Kostelić.

Videointervjuom s časnom sestrom Dijanom Lončarek  predstavili smo naš novi lokalni uzor. Dijana je naša bivša učenica koja nas je posjetila u školi i predstavila se našim učenicima. Poručila je da prije svega u životu trebamo biti iskreni, vjerni sebi i poštivati druge te uvijek slijediti svoje srce u svemu što radimo i kako živimo.

Našu školu predstavljali su učenici Antonio Šoštarić, Mateja Stakor, Antonela Hren, Karla Babić i Valentina Horvat i profesori Mara Ivančević, Mirjana Hudi Vlahek  te koordinatorica projekta Daniela Usmiani.

Tijekom boravka učenici su boravili u obiteljima učenika domaćina, profesori su se upoznali sa školskim sustavom Rumunjske i školom domaćinom. Izletima po regiji Maramures dobili smo uvid u povijest i kulturu tog kraja. Posjetili smo mjesto  Sapantu i čuveno veselo groblje „Cimitirul Vesel“, jedinstveno u svijetu s humorističnim epitafima, manastir Bârsana s neobičnom drvenim zgradama i crkvom i mineraloški muzej u Baia Mareu.

Upoznali smo se i s njihovim lokalnim uzorima: obrtnik tesar čiji radovi su diljem svijeta pokazao nam je svoje umijeće izrade predmeta iz drveta te umjetnik koji izrađuje razne skulpture unutar boca. Naravno da smo naučili i poneku riječ rumunjskog jezika i uvidjeli poneku srodnu riječ hrvatskoj. Obzirom da je ovo finalni susret završio je velikim slavljem uz tortu Role Models na kojem smo i prikazali snimku promotivnog videa i flashmoba snimljenog u Bedekovčini.

Projekt financiran od strane Europske unije i pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost je višestruko doprinio kako promociji naše škole, tako i usavršavanju engleskog jezika učesnika te  širenju vidika i profesorima i učenicima. Koliko je projekt donio pozitivnih stvari, može se iščitati iz riječi učenika: „Profesorice, ne samo da smo upoznali nove zemlje, nove gradove i stekli prijatelje iz drugih zemalja, sprijateljili smo se i upoznali međusobno.“