prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar obilježila Dan Europe

Europska unija jedinstvena je gospodarska i politička integracija 28 država članica. U EU već više od pola stoljeća vladaju mir, stabilnost i blagostanje te poboljšan životni standard. Za promicanje mira, demokracije i ljudskih prava u Europi Europskoj uniji je 2012. godine dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Sve je počelo 1950. kada je Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Upravo zbog toga svake godine 9. svibnja se slavi Dan Europe.

Pod vodstvom nastavnice Nataše Vinković učenici Gimnazije Vukovar ove su godine sudjelovali u  programu Škola ambasador Europskog parlamenta. Upravo zbog svih znanja, pozitivnih iskustava i informacija koje su u tom projektu stekli htjeli su i drugim mladim Vukovarcima približiti Europsku uniju i sve mogućnosti koje ona donosi. Povodom obilježavanja Dana Europe, u odjelu za mlade Gradske knjižnice Vukovar – Spajalica pripremili su program koji je prikazao razne korisne informacije, ali i donio puno smjeha i pozitivne energije. Cijeli program predstavio je suradnju Gradske knjižnice i Gimnazije Vukovar, pa su tako program vodile učenica Doris Rako i knjižničarka Eleonora Đekić, a uvodne govore održali su ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić i ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović.

Za glazbeni program pobrinula se profesorica Tihana Drožđek. Djevojački zbor Gimnazije Vukovar izveo je himnu Republike Hrvatske, a “Odu radosti”, himnu Europske unije, mogli su poslušati u zanimljivoj izvedbi na staklenim bocama. Učenica Tihana Dejanović izvela je skladbu na staklenoj harfi, a učenica Martina Anđić je na flauti izvela Španjolsku serenadu.

Najviše osmjeha donjela je izvedba predstava “Brexit” – spoj dvaju poznatih djela Eugenia Ionesca: “Ćelava pjevačica” i “Stolice”. Predstavu su izveli Ivana Adžaga, Šimun Škarica, Iva Škarica, Matija Karaula, Jan Szabo i Marko Kosor i sve to pod vodstvom knjižničarke Gimnazije Vukovar, Tijane Pavliček. Drama apsurda povezana s aktualnim pitanjem izlaska Velike Britanije iz Europske Unije prikazala je pravu sliku povezanosti i educiranosti kao i uključenosti vukovarskih gimnazijalaca u djelovanje, probleme i rad EU.

Na posljetku programa imali su priliku iz prve ruke poslušati o jednoj od velikih mogućnosti koju mladima pruža Europska unija. Naime, Martina Uglik i Tatjana Romić iz Mirovne Grupe mladih Dunav, došle su predstaviti program Europske volonterske službe (EVS). Uz puno informacija o samom programu mogli su čuti i iskustva iz prve ruke. U Vukovaru već pola godine na radu s mladima volontira Roberto iz Španjolske te im je odlučio reći svoja iskustva i ohrabriti ih da iskoriste priliku koju ovaj program pruža. Također, održana je i video konferencija s Tanjom Slijepčević, koja trenutno boravi u Irskoj te je sudjelovala u programu mobilnosti Erasmus+. Ona je pričala o svojim iskustvima i važnosti vjere u samoga sebe i vlastite sposobnosti kao i snalažljivosti. Jan Szabo, učenik Gimnazije Vukovar, ispričao je svoje iskustvo s prijavljivanjem na dvomjesečni program volontiranja u Grčkoj. Naime, zainteresiran ovim programom i sam se odlučio prijaviti na isti te naglašava dostupnost i korisnost ovoga projekta svima, te se nada pozitivnom odgovoru od organizatora u Grčkoj. Na kraju panel rasprave o mobilnosti u Europi svi prisutni su imali priliku postaviti pitanja te saznati još više o ovom programu.

Programom za obilježavanje Dana Europe mladima se htjela približiti Europska unija, njezine vrijednosti te mogućnosti koje svima otvara. O uspješnosti događanja govori puna dvorana, kao i osmjesi koje su svi na odlaksu nosili na svojim licima.