prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnazija Vukovar u znaku sigurnijeg interneta

O Internetu i suvremenim informacijsko-komunikacijskim dostignućima posljednjih se godina govori više nego o svim ostalim medijima zajedno. Broj korisnika iz godine u godinu raste, a internetski sadržaji sve su bogatiji i raznolikiji. Internet je postao dostupan svoj dobnoj populaciji a dječja populacija sve je više zastupljena u korištenju servisa koje nam internet pruža. Još jedna činjenica je ta da djeca danas u sve ranijim godinama dobivaju pristup Internetu. To može biti pozitivno jer Internet može poslužiti kao izvanredan alat za prikupljanje novih znanja i informacija, širenje vidika i spoznaja te naravno zabavu. Kao takav on može biti sigurno mjesto ako roditelji zajedno s djecom istražuju Internet te razgovaraju s njima o ponašanju na Internetu. Roditelji kroz razne vrsta kontrola i ograničenja mogu znatno povećati razinu sigurnosti prilikom korištenja internetskih sadržaja.

S druge strane, ona negativna strana brojne su opasnosti kojima su djeca danas izložena i koje, prvenstveno za dobrobit djeteta, nužno zahtijevaju povećan oprez roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika. Međuvršnjačko nasilje putem Interneta uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, u grubljem obliku uključuje slanje okrutnih, zlobnih, katkad i prijetećih poruka, kao i kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun vršnjaka. Iako je provedeno malo istraživanja na temu međuvršnjačkog nasilja putem Interneta, rezultati su zabrinjavajući.

Gimnazija Vukovar već tradicionalno provodi niz aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana sigurnijeg interneta jer smatraju da su odgovorni i obvezni osigurati u najvećoj mogućoj mjeri, odrastanje učenika u sigurnom internet okruženju. Ove godine, za razliku od prijašnjih godina kada su kroz tribine u fokus stavili vanjske predavače iz CARNeta, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, PU Osječko baranjske i Vukovarske srijemske, odlučili su se za multimedijalnu izložbu kroz koju su njihovi učenici stavljeni u središte a svoja razmišljanja iznijeli su pod sloganom „Let's create a better internet together!“

Već krajem 12tog mjeseca, voditeljice projekta, profesorice mentorice Sanja Pavlović Šijanović i Karolina Dvojković uz financijsku i organizacijsku podršku ravnatelja Gimnazije, Davora Šijanovića, prof. TZK, pozvali su sve učenike Gimnazije Vukovar da se svojim radom uključe u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Odaziv učenika bio je iznimno velik, što je pokazatelj da su učenici zainteresirani za povećanje razine sigurnosti na internetu ali isto tako i iznimno kreativni u vlastitom izričaju.

Nastalo je niz materijalnih plakata koji su izloženi u holu škole dok su svi zainteresirani u gradu Vukovaru pozvani na šetnju sigurnim internetskim okruženjem iz perspektive naših učenika. Nastalo je i niz prezentacija i video uradaka koje su učenici predstavili u razrednim odjeljenjima te niz digitalnih plakata i igara objavljenih na mrežnoj stranici škole.

Poruke koje su se mogle iščitati iz učeničkih radova: „Na Internetu smo sigurni onoliko koliko se zaštitimo. Internet postoji kako bi služio ljudima bilo koje dobi pa tako i djeci. Edukacija je ključ sigurnosti. Antivirusni softver i njegova ažuriranja postoje kako bi nas zaštitila, međutim antivirusni program nas neće zaštititi od sumnjivih stranica, programa i osoba na internetu. Internet je mreža o kojoj treba razviti svijest, na kojoj treba biti odgovoran, sumnjičav te poštovati vlastitu i tuđu privatnost. Zapamtimo, uvijek netko vreba preko weba. Ne upuštajmo se u chatove s nepoznatima, nemojmo otvarati sumnjive stranice, u virtualni svijet pustimo samo one prijatelje koje poznajemo u realnom, prošetajmo do trgovine, čestitajmo rođendan poljupcem i najvažnije, poštujmo internetski bonton i ne činimo drugima ono što ne želimo da se čini nama“.

Ne preostaje nam ništa drugo, već složiti se s učeničkim porukama i nastaviti ih hrabriti i poticati na odgovorno i sigurno korištenje internetskih sadržaja i servisa upravo na načine kako su ih prikazali kroz svoje radove. I zato nastavljamo dalje…