prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hobotnice

Hobotnica je jedno od najosebujnijih i najbolje prilagođenih morskih stvorenja koje živi na morskom dnu, u plitkim priobalnim vodama i može ga se naći u svim dijelovima svijeta. Iako izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu, njezino vrećasto tijelo krije iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja.

Hobotnica ima 8 krakova s kojima može dostići duljinu i do 3 metra. Hobotnica raste tijekom cijelog života koji može trajati od godinu do više godina.  One se mogu razlikovati po boji, iako su najčešće žućkasto-sive do tamnosmeđe i dobro se stapaju s okolinom. No, hobotnica kad je uzbuđena može promijeniti boju. Također, njena koža osjetljiva na svjetlo omogućuje joj da poprimi boju identičnu boji morskoga dna. Danju hobotnica većinu vremena provodi u svom skrovištu i pritom promatra okolinu. Njezine velike oči s kapcima prilagođene su prigušenom svjetlu pod vodom pa mogu razaznati gibanja i prepoznati strukture.

Hobotnica je odličan plivač, a kreće se tako da svoje vrećasto tijelo napuni vodom, a onda vodu ispusti naglim stezanjem mišića plašta. Međutim, ovo plašljivo biće češće ćemo vidjeti kako puzi po morskom dnu, kotrljajući se i napredujući povijanjem svojih snažnih krakova. Kad se nađe u opasnosti, ona može pobjeći tako da naglo zapliva unatrag.

Kao tajnovita životinja, hobotnica voli živjeti na stjenovitom morskom dnu, po mogućnosti u nekoj prirodnoj spilji iz koje može vrebati na druge životinje. Njezino mekano tijelo omogućuje joj da se provuče kroz vrlo tijesne otvore.  Ako ne može pronaći dom za sebe, hobotnica će pomoću svojih snažnih krakova izgraditi „gnijezdo“ od šljunka ili zid od kamenja. Osim u kratkom razdoblju parenja, hobotnica živi sama.

Hobotnice se hrane rakovima i školjkama koje imaju dvije ljušture, poput kamenica i dagnji. Love većinom u sumrak i noću, a svoj plijen „vide“ tako što prepoznaju i protumače promjene svjetla i boje. Ako se plijen, poput jastoga, koji ima čvrst oklop i snažna kliješta, pokuša obraniti, hobotnica jednostavno isprazni sadržaj svoje vrećice s crnilom. To čini kako bi zbunila plijen. Štrcanje crnila za hobotnicu je i korisna metoda bijega, naročito od neprijatelja poput morskih pasa i dupina.

Mužjaci su manji od ženki,  a razlikuju se i po krakovima: jedan od mužjakovih krakova nema prianjaljki pri vrhu. Nakon parenja ženka polaže do 150.000 oplođenih jaja u obliku ikre, u maloj spilji ili kamenom gnijezdu. Ženka nikad ne ostavlja napušta svoja jaja nego plivajući kruži oko njih, dira ih i čisti alge prije nego se uhvate za mlade. Kad se izlegu, sićušne hobotnice, duge oko 7 mm otplivaju svojim putem.