prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proslavila svoj dan

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je u petak, 29. travnja, svoj dan i 161. obljetnicu osnutka, a tom su prigodom na svečanoj sjednici dodijeljene i nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2021.

Dan HAZU slavi se u spomen na 29. travnja 1861. kada je Hrvatski sabor, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, donio odluku o osnutku Akademije, i u petak je proslavljen ponovno nakon tri godine, budući da 2020. i 2021. proslava nije bila moguća zbog pandemije.

“Od tada pa sve do danas Akademija pridonosi razvoju hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture i njihovu uključivanju u svjetske tokove, čime usmjerava razvoj i napredak hrvatskog društva u cjelini u promicanju izvrsnosti i aktivnom sudioništvu, u diseminaciji najviših dosega hrvatske znanosti i umjetnosti u domovini i svijetu. Akademija služi razvoju i boljitku Hrvatske, zahvaljujući prije svega društveno priznatom stvaralačkom i moralnom autoritetu njenih članova, nekad i danas“, kazao je u svom govoru predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, odavši zahvalnost generacijama nekadašnjih članova, velikana hrvatske znanosti, umjetnosti i kulture, koji su gradili Akademiju i hrvatski nacionalni identitet i društvo svojim znanstvenim dostignućima i umjetničkim djelima.

HAZU danas ima 120 redovitih članova, 109 dopisnih članova sa svih strana svijeta i 86 članova suradnika, a predstoji izbor novih članova. Akademija ima i 228 zaposlenih, među njima 94 doktora znanosti. Svi oni djeluju u Zagrebu i u još 16 hrvatskih gradova, u 27 Akademijinih znanstvenoistraživačkih zavoda, sedam muzejsko-galerijskih jedinica, u Knjižnici i Arhivu Akademije te u Arboretumu u Trstenom.

Unatoč nepovoljnim okolnostima izazvanih potresima i pandemijom, broj javnih događanja u organizaciji ili pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije u 2021. bio je gotovo dvostruko veći nego u 2020. pa ih je održano 196, od toga 73 znanstvena skupa, kongresa, simpozija i okrugla stola, 33 predstavljanja knjiga, manifestacija i konferencija za novinare, 21 predavanje, 33 izložbe, 12 posjeta, deset svečanosti i dodjela nagrada, tri koncerta, tri skupštine i osam komemoracija.

I u 2021. je nastavljena izdavačka djelatnost HAZU te su objavljene 84 publikacije: 23 knjige, 16 zbornika radova, 28 svezaka časopisa, 8 kataloga izložbi, 5 knjiga sažetaka, 2 spomenice preminulim akademicima i 2 rječnika. Od navedenih izdanja, 67 svezaka Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 17 kao suizdavač. Potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljeno je 46 publikacija, a među njima je 27 Akademijinih izdanja. Članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 80 knjiga, tako da su, zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima, u 2021. objavljene ukupno 183 publikacije.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti od osnutka do kraja 2021. godine objavila je ukupno 6.727 svezaka raznih publikacija.

U svojim muzejima, arhivima i knjižnicama ona čuva neprocjenjivo nacionalno kulturno blago, a prostori u kojima djeluje, u Zagrebu i diljem Hrvatske, pretežno su zaštićeni spomenici kulturne graditeljske baštine. Brigu o njima jednakim marom nastavlja i danas suočena s teškim posljedicama potresa, kako bi ovu kulturnu baštinu primjereno predala budućim naraštajima.