prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatska treća na svijetu po ljubiteljima haikua

Jeste li znali da je Hrvatska treća zemlja u svijetu, nakon Japana i SAD- a, po ljubiteljima haiku poezije? O tome svjedoči i natječaj za najbolju haiku pjesmu “Prema suncu” na koji se prijavilo više od 300 autora.

Ususret Olimpijskim igrama u Tokiju natječaj su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski olimpijski odbor i Veleposlanstvo Japana u našoj zemlji. Najbolji haiku napisao je naš istaknuti pjesnik Enes Kišević, a posvetio ga je našoj proslavljenoj atletičarki Blanki Vlašić.

Nagrada mu je uručena na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin koju su priredili Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Natječaj je raspisan i proveden u proljeće ove godine, a HOO i DHK imali su pri njegovoj realizaciji svesrdnu partnersku potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, koje je u njemu prepoznalo izravan čin povezivanja japanske i hrvatske kulture.

Zbog velike konkurencije, proces odabira radova nije bio nimalo lagan. Ipak, nakon zaprimljenih haiku pjesama, članovi prosudbenog povjerenstva u sastavu: Drago Štambuk (predsjednik), Nikola Đuretić i Yutaro Nishida, kulturni ataše iz Veleposlanstva Japana u Zagrebu, izabrali su tri dobitnika novčanih nagrada za najbolje haiku pjesme. Osim Kiševića, dobitnici su još Ivan Ivančan i Tomislav Maretić.

Nagrađene je i proglasio predsjednik povjerenstva, ugledni diplomat i pjesnik, hrvatski veleposlanik u Iranu Drago Štambuk koji se videovezom obratio nazočnima u Westinu.

Veliko oduševljenje izazvala je prvonagrađena haiku pjesma Enesa Kiševića “Prije skoka uvis”, koji ju je osobno interpretirao, a usput i otkrio da je njezin sadržaj izravno povezan s njegovom sportskom karijerom – u mladim danima bio je uspješan skakač uvis.

Prije skoka uvis, skakačica ljestvicu, preskače u sebi, Enesov je haiku.