prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatski olimpijski dan u OŠ Bogumila Tonija

Hrvatski olimpijski dan svečano je obilježen u prostoru dvorane OŠ Bogumila Tonija u Samoboru, u organizaciji Samoborskog sportskog saveza. Manifestacija je upriličena za sve osnovnoškolce i polaznike dječjih vrtića samoborskog kraja. Tako je školska dvorana ugostila oko 1100 učenika i djece vrtićkog uzrasta, njihove učitelje, odgajatelje i roditelje.

Misao-vodilja projekta je poticanje djece na bavljenje sportom kako bi prvenstveno očuvali zdravlje, ali i razvijali razne aspekte svog života, poput razvoja socijalnih vještina. Obilježavanje HOD-a svečano je otvoreno u dopodnevnim satima. Okupljene su pozdravili gospodin Juro Horvat, gradski pročelnik za društvene djelatnosti i gospođa Marijana Radek, tajnica Samoborskog sportskog saveza.

Gospođa Radek istaknula je kako je obilježavanje HOD-a praćeno medijskom promocijom kako bi informacije došle do svih građana, koje poziva da se bar rekreativno uključe u neke od ponuđenih sportova.

Nastavak ovakvih aktivnosti uslijedit će već u listopadu, prilikom obilježavanja Dana Grada Samobora, u vidu sportskog susreta s Gradom Brežice. Tom će prilikom biti organizirano više sportskih turnira, poput stolnoteniskog, plesnog i šahovskog. U cijeli će se projekt uključiti i školska djeca, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti bavljenja sportom za kvalitetniji život uopće.

Događaj su uveličali i gospodin Mario Makarun, tajnik Zajednice sportskih udruga Zagrebačke županije, gospodin Vladimir Čerkez,  ravnatelj ustanove Sportski objekti Samobor, gospođa Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor, gospodin Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa i gospođa Martina Trošelj, ravnateljica dječjeg vrtića Izvor.

Ovim je programom, kojeg su vodili Kristina Kirschenheuter i Mislav Maroević, predstavljeno 20 samoborskih klubova i sportskih aktivnosti koje se nude našim sugrađanima. Nažalost, kiša je poremetila prvotne planove, po kojima su se učenici mogli okušati u ponuđenim aktivnostima, pa smo se morali stisnuti u dvoranu, a sportovi su, osim nekoliko izuzetaka, imali uglavnom prezentacijsku prirodu.

 • Prezentacija sportova započela je konfetima i salsom, koju su otplesali članovi Športskog plesnog kluba Samobor.
 • Unisportići su prezentirali više sportova i trening za najmlađe.
 • Karate klub Samobor pokazao je dio treninga i dio borbe.
 • Tenis klub Samobor 1890. prezentirao je osnove treninga tenisa.
 • Gimnastički klub Samobor pokazao je osnovne elemente gimnastike.
 • Judo klub Samobor prikazao je dio treninga i borbe.
 • Članovi Šahovskog kluba Samobor odigrali su kratku šah-mat partiju.
 • Atletske su discipline izveli članovi Atletskog kluba Samobor 2007.
 • Nogometši NK Samobora i NK Bregane prezentirali su trening u nogometnoj školi. Učenicima je posebno zanimljivo bilo penjanje na umjetnu stijenu uz pomoć Udruge Breganja.
 • Svoje su treninge prezentirali i Stolnoteniski klub Samobor, Košarkaški klub Samobor te Odbojkaški klub Samobor.
 • Elemente treninga rukometa pokazale su članice Ženskog rukometnog kluba Samobor.
 • Uz skupinu Sport za sve učenici su vježbali aerobik.  
 • Moto cross klub Marović prezentirao je motocross ispred glavnog ulaza škole.
 • Prezentacija sportova završena je utakmicom između rukometnih klubova Rudar i Mladost ’09., u popodnevnim satima.

Tijekom priredbe, u holu škole, svi su sportski klubovi imali svoje štandove na kojima su zainteresirani mogli dobiti detaljnije informacije o određenim sportovima.

Ovim je povodom Samoborski sportski savez izdao brošuru Postani sportaš, u kojoj su predstavljeni svi sportovi i sportski klubovi Samobora. Uz svaki su sport navedene njegove prednosti i vještine koje se njime razvijaju. Brošura je tiskana u 2500 primjeraka i bit će podijeljena svim samoborskim školarcima tijekom rujna, u kojem razdoblju traje promocija samoborskih sportova.

Uz brošure, učenici će u svojim školama moći razgledati izložbu prezentacijskih plakata i panoa sportova i sportskih uspjeha Samoboraca. U našoj je školi izložba postavljena do 13. rujna.