prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Hrvatski učenici će razvijati i vrednovati svoje digitalne kompetencije u CRISS projektu

U siječnju 2017. godine započeo je CRISS (Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools) projekt iz programa Europske unije Obzor 2020. Svrha CRISS projekta je razvoj i pilot implementacija digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika u osnovnim i srednjim školama.

CRISS platforma će biti testirana kroz masovni pilot s više od 490 škola, uključujući 25 400 učenika i 2 290 nastavnika u nekoliko europskih zemalja.

Hrvatski učenici i nastavnici imat će prilike uključiti se u projekt posredstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet koja je jedan od partnera na projektu CRISS. Čak 1 000 hrvatskih učenika i 60 nastavnika iz ukupno 20 škola uključit će se u pilot projekt koji će se odvijati tijekom školske godine 2018./2019. Hrvatski učenici i njihovi nastavnici primjenjivat će CRISS platformu u nastavnim aktivnostima različitih predmeta pri čemu će razvijati i vrednovati svoje digitalne kompetencije.

CARNet se uključio u CRISS projekt na poziv Fakulteta organizacije i informatike koji ima ključnu ulogu u pripremi i provedbi projekta. Na temelju vrhunske ekspertize svojih stručnjaka, Fakultet organizacije i informatike vodi znanstveno-istraživački dio projekta, što uključuje razvoj CRISS okvira za certifikaciju, razvoj instrumenta za procjenu uspješnosti CRISS projekta i znanstvenu diseminaciju.

Shema CRISS platforme

 

Prva godina CRISS projekta bit će posvećena razvoju teoretskog modela za stjecanje digitalnih kompetencija učenika i razvoju CRISS platforme. CARNet će sudjelovati u razvoju CRISS teoretskog modela koji će predvoditi Universitat Oberta de Catalunya  (UOC, Otvoreno sveučilište Katalonije), ustanovljeno 1994. godine kao jedno od prvih svjetskih visokoobrazovnih ustanova koje su ponudile programe obrazovanja koji su u cijelosti bili online. Danas UOC ima više od 50 000 studenata iz cijelog svijeta, pri čemu je zadržao status tehnološki napredne ustanove s inovativnim načinom poučavanja. UOC također ima snažnu istraživačku i razvojnu komponentu, koja se realizira kroz brojne domaće i europske projekte u kojima sudjeluje.

CRISS projekt je počeo 1. siječnja 2017. godine, a trajat će do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 6 milijuna EUR, od čega će Europska komisija financirati najviše 4,87 milijuna EUR. Koordinator CRISS projekta je britanska kompanija EXUS Software LTD, a u projektu sudjeluje ukupno četrnaest partnera, među kojima su javne ustanove, neprofitne ustanove, sveučilišta, mala i srednja, kao i velika poduzeća.

Aktivnosti projekta trenutno se mogu se pratiti putem Twittera, a uskoro će biti objavljena i službena mrežna stranica CRISS projekta na kojoj će biti dostupne sve informacije. CARNet će pravovremeno obavještavati o projektu sve korisnike i druge zainteresirane, a CARNetov CRISS tim moguće je kontaktirati putem e-mail adrese CRISS@carnet.hr.